Για κανέναν άνθρωπο δεν είναι εύκολο να ζητάει συγγνώμη και γενικά να επανορθώνει για λάθος συμπεριφορές σε τρίτους. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να βάλετε τις βάσεις για να καταπολεμήσει το παιδί σας τον εγωισμό του σε αυτό το θέμα:

Αρχικά, φροντίστε να μεγαλώσετε με τέτοιο τρόπο το παιδί σας ώστε οι όποιες άσχημες συμπεριφορές προς άλλους ανθρώπους να μη γίνονται σκόπιμα. Δε γίνεται σε αυτή την ηλικία να είναι άψογο στη συμπεριφορά του, όμως δεν πρέπει να πιστεύει κιόλας ότι μπορεί να φέρεται όπως νιώθει.

Μην πιέζετε ή αναγκάζετε το παιδί σας να ζητάει συγγνώμη αν δεν του βγαίνει με αυτόν τον τρόπο. Το βασικό είναι να καταλάβει το λάθος του και να έχει την πρόθεση να επανορθώσει.

Επειδή σε αυτές τις ηλικίες όλα τα παιδιά διακρίνονται από έντονο εγωκεντρισμό, το πιο δύσκολο είναι να μπει το παιδί στη θέση εκείνου που θίγει με τη συμπεριφορά του. Βοηθήστε το λοιπόν να κατανοήσει πώς νιώθει ο αποδέκτης, χωρίς όμως να το κάνετε να νιώσει τύψεις ή ενοχικά σύνδρομα.

Από τη στιγμή που βλέπετε το μικρό σας έτοιμο να επανορθώσει, προτείνετε-χωρίς διάθεση επιβολής-κάποιους έμμεσους τρόπους να το κάνει, με βάση το χαρακτήρα του και την περίσταση.

Τέλος, όπως πάντα λέμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανατροφή του παιδιού σας, δώστε το καλό παράδειγμα. Όταν το παιδί βλέπει πως του ζητάτε συγγνώμη και γενικά προσπαθείτε να επανορθώσετε για κάτι που άθελά σας το έκανε να νιώσει άσχημα, θα του είναι γνώριμο άρα πιο εύκολο να μιμηθεί ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον.
Πηγή: mother.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!