Στις μικρές ηλικίες πρέπει να τεθούν οι βάσεις για να αποκτήσει το παιδί σας μεγαλώνοντας τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα. Μάθετε περισσότερα:

  • Καλές οι διαδεδομένες κοινωνικές αντιλήψεις, όμως για την ανατροφή του παιδιού σας πρέπει να επιλέξετε μόνο όσες έχουν πραγματική ισχύ και όχι να τις αναπαραγάγετε άκριτα επειδή «έτσι πρέπει». Μη φυλακίζετε το παιδί σε δογματικές αντιλήψεις παλαιότερων γενεών, καθώς μια ξεχωριστή προσωπικότητα θέλει χώρο και ελευθερία να ξεδιπλωθεί.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει επιλογές που θεωρεί κατάλληλες για εκείνο, ακόμα κι αν κάποιες βρίσκουν αντίθετη την πλειοψηφία των ανθρώπων. Αυτό δε σημαίνει ότι πάντα θα του βγαίνει σε καλό, όμως θα μάθει να ακούει την καρδιά του και τα θέλω του.
  • Θα πρέπει επίσης να διδαχθεί να παίρνει χρόνο για να αναλύσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει, καθώς τα πράγματα έχουν πολύπλευρη οπτική. Πριν αποφασίσει δηλαδή πώς θα αντιδράσει ή φερθεί, καλό είναι να έχει «ζυγίσει» όλα τα δεδομένα.
  • Μη «δαιμονοποιήσετε» την εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων, απλά βοηθήστε το να το κάνει με δόκιμο τρόπο. Δε γίνεσαι ευάλωτος με το να δείχνεις σε κάποιον ότι τον συμπαθείς, ούτε γίνεσαι αποδιοπομπαίος τράγος εκδηλώνοντας κόσμια την ενόχλησή σου σε κάτι.
  • Από το παραπάνω συνεπάγεται πως ένας άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα έχει το θάρρος της γνώμης του, ακόμα και όταν οι άλλοι κάνουν ένα βήμα πίσω. Κάποιοι θα το πουν θράσος, όμως στη συνείδηση του παιδιού σας μια τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να είναι κάτι αυτονόητο και φυσιολογικό.
  • Μάθετε το παιδί να νοιάζεται για τους συνανθρώπους του, όχι μόνο για εκείνους του κύκλου του. Να αποκτήσει δηλαδή κοινωνικές και λοιπές ευαισθησίες, σκύβοντας πάνω από το πρόβλημα του άλλου και αναζητώντας τρόπους να βοηθήσει με αγνά κίνητρα.
  • Τέλος, θα μπορέσει να αποκτήσει ξεχωριστή προσωπικότητα αν είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα προβλήματα που θα του τύχουν ως κάτι προβλεπόμενο και όχι ως αφορμή για γκρίνια. Και να αναζητά λύσεις, όχι να λειτουργεί μοιρολατρικά και παθητικά.

Πηγή: mother.gr