Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και, όσο και να το θέλετε, είναι δύσκολο να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από τον υπολογιστή, το κινητό και το tablet. Μπορείτε όμως να το βοηθήσετε να έχει τη λιγότερη δυνατή επαφή με τις οθόνες… 

  • Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι-τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία-να μην υπάρχει τηλεόραση ή υπολογιστής στο δωμάτιο του παιδιού. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες.
  • Συμφωνήστε με το παιδί, αφού έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση με το σύντροφό σας, ποιες μέρες, πόσες ώρες και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αφιερώνει χρόνο μπροστά στις οθόνες και μην υπαναχωρήσετε από τη συμφωνία σε καμία των περιπτώσεων.
  • Προσπαθήστε να έχετε ορθολογική σχέση με τις οθόνες εσείς οι ίδιοι πρώτα, ιδιαίτερα όταν είναι παρόν το παιδί. Αν σας βλέπει, για παράδειγμα, ότι είσαστε όλη την ώρα με το κινητό στο χέρι ή ότι περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή για ψυχαγωγία, να περιμένετε ότι θα ζηλέψει και θα ζητήσει περισσότερο χρόνο ενασχόλησης μαζί τους.
  • Εξηγήστε στο παιδί ότι η πολύωρη ενασχόληση με τις οθόνες δεν κάνει καλό ούτε στην υγεία του, ούτε στη γενικότερη ανάπτυξή του και ότι αυτός είναι ο λόγος που βάζετε όρια, όχι για να το πικράνετε.
  • Το παιδί μοιραία θα συγκρίνει τι ισχύει με τους φίλους του και, αν αυτοί ασχολούνται περισσότερες ώρες από εκείνο με τις οθόνες, δεδομένα θα σας το αναφέρει ως παράπονο, θεωρώντας εαυτόν ριγμένο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει με απλά λόγια και επιχειρήματα ότι αυτό που κάνουν οι πολλοί δεν είναι απαραίτητα σωστό.
  • Προσέξτε να μη φτάσετε στο άλλο άκρο και θεωρήσετε σωστή την πλήρη απαγόρευση ενασχόλησης του μικρού σας με τις οθόνες, γιατί εκεί ενδεχομένως θα διαπιστώσετε ότι θα επιδιώκει να το κάνει κρυφά (εντός ή εκτός σπιτιού). Είπαμε, από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, είναι άτοπο να προσπαθήσετε να αφήσετε το παιδί έξω από όλο αυτό, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσει παραμελημένο.

Πηγή: mother.gr