Ουσιαστικά το παιδί μαθαίνει την ώρα όταν πάει σχολείο, όμως θα ήταν χρήσιμο να καταφύγετε σε κάποιες εμπειρικές μεθόδους νωρίτερα για να υπάρξει μια πρώτη εξοικείωση με αυτήν. Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις:

  • Είναι σαφές ότι το κάθε παιδί, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μαθαίνει με διαφορετικό ρυθμό τους αριθμούς, άρα μακροπρόθεσμα και την ώρα. Μην πιέζετε λοιπόν το παιδί να κάνει ένα βήμα παραπάνω αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι έτοιμο.
  • Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να συνδυάσει μια ευχάριστη δραστηριότητα που είναι προ των πυλών με βάση την ώρα. Δείξτε του το ρολόι και επισημάνετε σε ποιο σημείο θα πάνε οι δείκτες του για να καταπιαστεί με αυτήν.
  • Από εκεί και πέρα, ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει σε ρολόι την ώρα που, για παράδειγμα, τρώει κάθε μέρα. Κάπως έτσι θα αρχίσει να συνδυάζει άτυπα την ώρα του φαγητού με τη θέση των δεικτών. Την ίδια μέθοδο εφαρμόστε και με άλλες συνήθειες από την καθημερινή του ρουτίνα.
  • Ενδεχομένως θα μπορούσατε να εκπαιδεύσετε το μικρό σας στη διαφορά μέρας και νύχτας. Ότι τη συγκεκριμένη εποχή μέρα είναι συγκεκριμένες ώρες και νύχτα κάποιες άλλες. Όλα αυτά με υπόδειγμα το ρολόι.
  • Τέλος, βάλτε το στη λογική ότι κάποια πράγματα διαρκούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, πείτε του σε ποιους αριθμούς είναι οι δείκτες όταν είναι έτοιμο να το κάνετε μπάνιο και σε ποιους θα είναι όταν θα τελειώσετε. 

Πηγή: mother.gr