Καλή και χρήσιμη η ενημέρωση από τη δασκάλα, όμως ακόμα πιο χρήσιμη εκείνη από το στόμα του παιδιού σας για την καθημερινότητά του στο σχολείο. Τι γίνεται όμως όταν επιλέγει να σας αφήνει συστηματικά έξω από όλο αυτό;

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε αν ο λόγος που το κάνει είναι η γενικότερη εσωστρέφειά του ή επειδή δεν περνάει καλά στο σχολείο. Ανάλογα το πού θα καταλήξετε, απαιτείται διαφορετικός χειρισμός.

  • Αν το παιδί δεν είναι γενικότερα εκδηλωτικό, δώστε του χρόνο και μην το πιέζετε να μιλήσει. Ίσως θέλει να περάσει λίγο ο καιρός μέχρι να εγκλιματιστεί στο σχολικό του περιβάλλον ή δεν είναι έτοιμο να μοιραστεί μαζί σας πράγματα.

  • Αν, από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που το προβληματίζουν στο σχολείο μπορεί να θέλει να τα αποκρύψει γιατί δε νιώθει καλά να τα συζητάει. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε μια πρώτη πληροφόρηση από τη δασκάλα του και θα πρέπει με στοχευμένες ερωτήσεις να «ξεκλειδώσετε» το παιδί, δείχνοντας ότι θέλετε να το βοηθήσετε να βρείτε λύσεις.

  • Ελέγξτε την αγωνία σας και μην καταλήξετε να είσαστε πιεστική ή ανακριτική γιατί δεν πρόκειται να σας μιλήσει ποτέ. Είπαμε, δώστε χρόνο στο παιδί να νιώσει άνετα να σας μιλήσει.

  • Οι ερωτήσεις που θα του κάνετε για να δείξετε το ενδιαφέρον σας θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από απλά πράγματα που ζει στο σχολείο, με έμφαση στα καλά. Κάπως έτσι θα το κάνετε πιο εύκολο και για εκείνο να σας μιλήσει και για όσα το προβληματίζουν.

  • Τέλος, όταν αρχίσει να σας βάζει στην καθημερινότητά του, αποφύγετε να κρατήσετε επικριτική στάση και γενικά να το κάνετε να νιώσει άβολα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει να μιλάει.

Πηγή: mother.gr