Έρευνες αποκαλύπτουν ότιτα βρέφη μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητα στον πόνο από ότι οι ενήλικες.

Ο εγκέφαλος των μωρών διεγείρεται με παρόμοιο τρόπο με τους ενήλικες, όταν εκτεθεί στο ίδιο επίπονο ερέθισμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αισθάνονται τον πόνο όπως και οι ενήλικες.

Πώς έγινε το πείραμα

Σαρώσεις του εγκεφάλου μωρών στην διάρκεια του ύπνου, ενώ υποβλήθηκαν σε ήπια ερεθίσματα στο κάτω μέρος των ποδιών τους με μια ειδική ράβδο, δημιούργησαν μια αίσθηση «σαν τσίμπημα από μολύβι». Επίσης, έδειξαν ότι ο εγκέφαλος τους είχε την ίδια αντίδραση σε ερέθισμα με εκείνους τους ενήλικες που εκτέθηκαν σε ερέθισμα τέσσερις φορές πιο ισχυρό, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μωρά έχουν ένα πολύ χαμηλότερο όριο του πόνου.

«Προφανώς τα μωρά δεν μπορούν να μας πουν για την εμπειρία τους στον πόνο και είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα για το βίωμα πόνου τους μόνο από οπτικές παρατηρήσεις», είπε η Rebeccah Slater, γιατρός σε παιδιατρικό τμήμα της Οξφόρδης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μωρά όχι μόνο αισθάνονται τον πόνο, αλλά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτόν σε σύγκριση με τους ενήλικες» δήλωσε η Slater. «Αν θα χορηγούσαμε κάποιο αναλγητικό σε ένα μεγαλύτερο παιδί που υποβάλλεται σε μια ιατρική επίπονη διαδικασία, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε ανακούφιση από τον πόνο και σε ένα βρέφος.»