Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους και βέβαια επιθυμούν όσο τίποτα να το μεγαλώσουν σωστά. Ακόμα και σε αυτή τη βάση και βέβαια χωρίς να το επιδιώκουν, ενισχύουν με τη στάση τους κάποιες λανθασμένες αντιδράσεις του μικρού τους:

  • Στην ανατροφή καλείστε συνεχώς να βρίσκετε τη χρυσή τομή σε καταστάσεις που προκύπτουν και γενικά σε όλα τα διλήμματα που σας βάζει το παιδί με τη συμπεριφορά του.
  • Για να το πούμε απλά, ναι μεν καλείστε να βάζετε όρια με σκοπό την πειθαρχία του παιδιού, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Γιατί αν γίνει αυτό, το μικρό σας θα νιώθει καταπίεση και θα σας φοβάται.
  • Από την άλλη μεριά, μην παρασυρθείτε από την αγάπη σας και του κάνετε όλα τα χατίρια, μιας και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει άκρως εγωκεντρικό. Μάθετε να του λέτε «όχι» όταν πρέπει για το καλό του!
  • Οι συχνές τιμωρίες δεν είναι παιδαγωγικά ορθός τρόπος πειθαρχίας του παιδιού. Μπορεί να βάζει τέλος σε μια ένταση, σε μια δύσκολη κατάσταση, όμως δεν παίρνει το μάθημα που πρέπει. Και σε τελική ανάλυση ενδέχεται να λειτουργεί αντιδραστικά, νιώθοντας συνεχώς ένοχο.
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδάκια, ακόμα κι αν αυτές είναι υπέρ του δικού σας. Σε αυτή την περίπτωση το ωθείτε άθελά σας να επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι τα κάνει όλα καλά, ενώ αν οι συγκρίσεις είναι εις βάρος του θα νιώθει συνεχώς μειονεκτικά.
  • Δεν πρέπει να παραμελείτε το παιδί, όμως ούτε και να έχει πάντοτε την προσοχή σας. Υπάρχουν φορές που την επιδιώκει επί τούτου, με αποτέλεσμα να μη σας αφήνει να ασχοληθείτε με τις δουλειές σας ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να γίνει εκείνη τη στιγμή.
  • Η επιβράβευση είναι αναγκαία για το παιδί, όμως αν το κάνετε ακόμα και για αυτονόητες κατακτήσεις του, χάνει την αξία της. Επιβραβεύστε το παιδί όταν δείχνει ένα καλό πρόσωπο και όταν πασχίζει για κάτι, ανεξάρτητα αν πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Πηγή: mother.gr