Οι περισσότεροι γονείς προσφέρουν στο νεογέννητο μωρό τους πιπίλα ώστε να το ηρεμήσουν. Πράγματι είναι μια συνήθεια γλυκιά για τα περισσότερα μωράκια, και ανακουφιστική για τους γονείς. Όταν όμως φτάνουν στην ηλικία περίπου των 2 χρονών, η πιπίλα δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Οι παιδίατροι  υποστηρίζουν ότι ακόμη και από την ηλικία του ενός έτους είναι σημαντικό να μειωθεί η χρήση της πιπίλας, για να επιτρέπει στο μωρό να αρχίσει να πειραματίζεται με τις λέξεις. Οι παιδοδοντίατροι επίσης, υπογραμμίζουν ότι η εκτεταμένη χρήση πιπίλας επηρεάζει τα πρώτα δοντάκια, ειδικότερα εξωθεί τα 2 επάνω κεντρικά δοντάκια προς τα έξω. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως  τα  μόνιμα δόντια του παιδιού, που έπονται κατά την ηλικία των 6 ετών, δεν επηρεάζονται από τη χρήση της πιπίλας στα προηγούμενα χρόνια. Πως όμως κόβεται η πιπίλα;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που θα ακολουθήσετε, ώστε αμέσως να καταφέρετε το μικρό σας να αποχωριστεί την πιπίλα του. Οι γονείς πειραματίζονται με διάφορους τρόπους και ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού ο κάθε τρόπος μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα ή όχι .

Μια βασική συμβουλή είναι να ξεκινήσετε να περιορίζετε τη χρήση της πιπίλας με αργές αλλά σταθερές κινήσεις, όταν το μικρό σας βρίσκεται σε μια ήρεμη φάση της ζωής του και όχι σε κάποιο μεταβατικό στάδιο (π.χ. παιδικός σταθμός, εκπαίδευση τουαλέτας, κ.λπ.). Πρέπει να θυμάστε επίσης, ότι αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι τραυματική για το παιδί σας. Και αν κάποιες στιγμές βλέπετε ότι δε μπορείτε με τίποτα να του την κόψετε, παρηγορηθείτε στη σκέψη ότι δεν κυκλοφορεί κανένας ενήλικας με πιπίλα στο στόμα!

Κόψτε την πιπίλα  σταδιακά.
Ξεκινήστε να μειώνετε τη χρήση της πιπίλας κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως το παιδί αποζητάει την πιπίλα επειδή δεν έχει τι να κάνει. Απασχολήστε το με παιχνίδια, βιβλία, άλλες δραστηριότητες προκειμένου να ξεχάσει την πιπίλα και περιορίστε την μόνο την ώρα του ύπνου μέχρι να την καταργήσετε εντελώς. Αν το νήπιο σας πηγαίνει παιδικό σταθμό, εξηγήστε του ότι από τους φίλους του κανείς δεν έχει πιπίλα. Ενθαρρύνετε το με λόγια όπως «είσαι μεγάλο αγόρι τώρα» ή  «είσαι μεγάλη κοπέλα και δε χρειάζεσαι την πιπίλα πια». Δελεάστε το με το γνωστό παράδειγμα «Τώρα που έχεις μεγαλώσει, μάλλον δεν χρειάζεσαι την πιπίλα σου…».

 

Κόψτε με ψαλίδι την άκρη της θηλής.
Προσοχή! Μην αφήστε  κανένα κομμάτι να προεξέχει! Το κομματάκι που θα κόψετε θα πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρο. Τοποθετούμε τις πιπίλες στη θέση τους και… περιμένετε την ώρα που το παιδί σας θα ζητήσει την πιπίλα. Μην  δείξετε ότι έχει συμβεί κάτι καινούργιο. Δώστε του την πιπίλα και αν το παιδί σας ανακαλύψει ότι της λείπει η θηλή, εσείς αδιαφορήστε και προσπεράστε το θέμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αργά η γρήγορα το μικρό μας δεν θα βρίσκει καμία απόλαυση στις πιπίλες του και θα τις παρατήσει. Αν στην προσπάθεια σας αυτή το παιδί σας αντιδράσει με κλάματα μην υποχωρήστε αμέσως. Ψαλιδίστε λιγότερο την επόμενη πιπίλα και ξανά δώστε την καινούργια πιπίλα.  Σίγουρα, κάποια στιγμή το μικρό σας θα κλείσει από μόνο του το κεφάλαιο πιπίλα! 

Ανακοινώσετε  στο παιδί σας ότι η  πιπίλα χάθηκε για πάντα.
Να συμφωνήσετε με το νήπιό σας ότι την πιπίλα θα την «αφήσετε στη νεράιδα». Πολλά παιδιά υποκύπτουν στο θέμα «Πιπιλονεράιδα»! Πριν όμως εφαρμόσετε αυτή την τεχνική, καιρό πριν θα πρέπει να το έχετε προετοιμάσει λέγοντάς του, πως κάποια στιγμή που θα είναι πιο μεγάλο, έρχεται μια όμορφη νεράιδα και παίρνει τις πιπίλες αφήνοντας ένα δώρο. Να ξέρετε πως τα παιδιά όταν ξέρουν τι θα συμβεί από πριν, είναι προετοιμασμένα ψυχολογικά! Φτιάξτε ένα όμορφο γράμμα, με πολύχρωμα γράμματα και όμορφα αυτοκόλλητα. Εξαφανίστε τις πιπίλες από το σπίτι και βάλτε στην θέση τους, το γράμμα με ένα όμορφο και δελεαστικό δώρο. Αν το παιδί ενθουσιαστεί, που αυτό είναι και το θέμα μας, το βράδυ που θα ζητήσει πιπίλα, θα του θυμίσετε πως η «Πιπιλονεράιδα» την πήρε και την τοποθέτησε στην «Πιπιλοχώρα»! Επαναλάβετε το ,όσο χρειαστεί και αντί για δώρο αφήστε του κάποιο μπισκότο ή ένα αυτοκόλλητο..

Τέλος μπορείτε απλά να πετάξετε την πιπίλα.
Όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μην υποχωρήσετε στο κλάμα του τις πρώτες μέρες. Ηρεμήστε το με ένα παραμύθι ή με ένα τραγούδι. Μιλήστε του και κάντε το να ξεχαστεί! Ποτέ μα ποτέ μην το μαλώσετε επειδή κλαίει ή το ταπεινώσετε και ποτέ, αφού πήρατε την απόφαση να «κόψετε» την πιπίλα, μην την εμφανίσετε μπροστά του! Αν εσείς είστε αποφασιστική και ήρεμη θα είναι και το παιδί σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και θα τα καταφέρετε!