Σίγουρα όλες οι μαμάδες πανικοβαλλόμαστε όταν έρχεται η στιγμή εκείνη που για πρώτη φορά το μωρό μας ανεβάζει πυρετό. Η πρώτη φορά που το μωρό  σας θα ανεβάσει πυρετό προκαλεί μεγάλο άγχος. Και παρότι γνωρίζουμε ότι ο πυρετός είναι περισσότερο «σύμμαχος» παρά εχθρός του οργανισμού, εμείς συνεχίζουμε και αγχωνόμαστε.
Τα νεογνά και τα μικρά βρέφη, επειδή έχουν «αρρύθμιστο» θερμοστάτη, μπορούν, αν ζεσταθούν να ανεβάσουν πυρετό έως 37.5-37.8 (στη μασχάλη). Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, φυσιολογική θερμοκρασία είναι έως το 37.3. Σε ένα υγιές παιδί που είναι πάνω από 2 ετών, τα αντιπυρετικά θα πρέπει να δίνονται όταν ο πυρετός είναι υψηλότερος από 38,5°C. 
Αν το μωρό είναι κάτω από 3 μηνών χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο ανεξάρτητα από το ύψος του πυρετού, αλλά ακόμη και αν είναι μεγαλύτερο θα χρειαστεί και πάλι να επικοινωνήσετε  μαζί του για οδηγίες. 
Η δοσολογία του αντιπυρετικού προσδιορίζεται από τη μορφή του (υπόθετο, σιρόπι, σταγόνες κ.λπ.) και το βάρος του παιδιού. Μόνο ο παιδίατρος μπορεί να πει τη σωστή δοσολογία και την οποία καλό είναι να ξανασυζητάτε τακτικά ανάλογα με την αύξηση του βάρους του μωρού σας. 

Παράλληλα με τη χορήγηση των αντιπυρετικών φαρμάκων, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τους παλιούς απλούς φυσικούς τρόπους κάμψης του πυρετού όπως το ελαφρύ ντύσιμο, τα πολλά και δροσερά υγρά, τις κομπρέσες και το χλιαρό μπάνιο, το οποίο θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα μετά τη λήψη του αντιπυρετικού φαρμάκου. Η θερμοκρασία του νερού να είναι γύρω στους 30°C και η διάρκεια του μπάνιου να είναι 10-15 λεπτά.