Για τα περισσότερα παιδιά το διαζύγιο των γονιών τους είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη εμπειρία, που συχνά αφήνει ανοιχτές πληγές για χρόνια. Από την άλλη όμως, ένα διαζύγιο μπορεί να προσφέρει στα παιδιά τρία πολύτιμα μαθήματα ζωής, σύμφωνα με το mother.gr:

  • Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να συμβιβάζεται σε μια ζωή που δεν τον κάνει ευτυχισμένο: Υπάρχουν φορές που το να απομακρύνεις κάποιον από τη ζωή σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την ψυχική και σωματική σου υγεία και τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι υποχρεωμένα να καταπιέζονται, αλλά να επιλέγουν πάντα να ζουν ευτυχισμένα.
  • Ακόμα κι αν δεν ταιριάζουμε με κάποιον άνθρωπο, μπορούμε να του φερόμαστε και να μας φέρεται με σεβασμό: Οι γονείς που καταφέρνουν να διατηρήσουν αρμονικές σχέσεις μετά από ένα διαζύγιο, να συνεργάζονται για το καλό των παιδιών τους και να φέρονται πολιτισμένα, δίνουν στα παιδιά τους το καλύτερο μάθημα για το πώς πρέπει να είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.
  • Η ζωή δεν είναι τέλεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη ζούμε και να τη χαιρόμαστε: Μακάρι να ήταν, αλλά δεν είναι. Σχέσεις γκρεμίζονται, έρωτες ξεφτίζουν, φιλίες χαλάνε, επαγγελματικές συνεργασίες τελειώνουν κλπ. Ίσως τα παιδιά το συνειδητοποιούν με τον πιο επώδυνο τρόπο σε μια τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία, όμως τουλάχιστον μαθαίνουν ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Παρ’όλα αυτά, η ζωή έχει πολλές χαρές, αρκεί να τις ψάξoυν.