Τα παιδιά μετά την ηλικία των 4 ετών φεύγουν από το στάδιο της μουντζούρας και του ακανόνιστου σχήματος και αρχίζουν να ζωγραφίζουν συγκεκριμένες εικόνες. Χρησιμοποιούν χρώματα, δίνουν μορφή στις σκέψεις τους και στην φαντασία τους. Μέσα από τα σχέδια, μας δείχνουν τι νιώθουν, τι σκέφτονται, τι τους προβληματίζει ή  τους ανησυχεί.

 

Κάθε παιδί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του επικοινωνεί τον εσωτερικό του κόσμου μέσα από χρώματα και σχήματα. Τα χρώματα που επιλέγει κάθε μικρός δημιουργός δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνουν ξεκάθαρα την προσωπικότητα του, τη διάθεση του και την συναισθηματική του κατάσταση. Τα έντονα, φωτεινά και καθαρά χρώματα είναι δείκτες χαρούμενης διάθεσης και έντονης προσωπικότητας με τάσης εξωστρέφειας. Αντίθετα τα σκούρα και μουντά είναι δείκτες εσωστρέφειας, αρνητικών συναισθημάτων και προβληματικών καταστάσεων ειδικά όταν επιλέγονται συχνά. Πολύ βασικό είναι το αίσθημα που βγάζει η ζωγραφιά με την πρώτη ματιά, αφού δεν αποκλείεται ένα παιδί να έχει φτιάξει μια χαρούμενη ζωγραφιά με σκούρα χρώματα ή το αντίθετο.

 

Τι σημαίνουν τα χρώματα που επιλέγει το παιδί στις ζωγραφιές του

Όσο περισσότερα είναι τα χρώματα που χρησιμοποιεί ένα παιδί τόσο πιο σταθερό συναισθηματικά είναι. Το πρώτο αγαπημένο χρώμα των παιδιών είναι συνήθως το κόκκινο. Γενικά τα έντονα χρώματα δείχνουν πάθος και ένταση, ενώ η πολυχρωμία καθρεφτίζει τη χαρά και τη δημιουργικότητα.

Το κόκκινο χρώμα εκφράζει δυναμισμό, έντονες συγκινήσεις και παρορμήσεις..

Το κίτρινο χρώμα εκφράζει και αυτό δυναμισμό, έντονη δράση και φιλοδοξία. Το πράσινο αν και εκφράζει μια εσωστρέφεια από μέρους του παιδιού, ταυτόχρονα δηλώνει πείσμα, επιμονή και μια τάση για διάκριση.

Το πορτοκαλί χρώμα συνδέεται με μια υγιή ήρεμη, ζεστή συμπεριφορά γεμάτη αρμονικά συναισθήματα.

Το μπλε χρώμα υποδεικνύει κατευθυνόμενη συναισθηματική συμπεριφορά και παράλληλα πολύ ανεπτυγμένο το λογικό στοιχείο.

Το ροζ χρώμα ως καθαρά γυναικείο χρώμα είναι το αγαπημένο των κοριτσιών. Υποδηλώνει τη γυναικεία φύση και δείχνει μια αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας.

Το καφέ χρώμα όταν χρησιμοποιείται δείχνει ενοχή,

 ενώ το μαύρο συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, την εσωστρέφεια και την τάση του παιδιού για περιθωριοποίηση.

Το γκρι χρώμα είναι επίσης ένα «δύσκολο» χρώμα που χρησιμοποιείται συστηματικά από εσωστρεφή και σχετικά «δύσκολα» παιδάκια που τους αρέσει να αντιδρούν.

Τέλος, όταν σε μια ζωγραφιά υπερισχύει το λευκό πλαίσιο αυτό δείχνει ανασφάλεια, έλλειψη σιγουριάς και δυναμισμού.Συνήθως τα παιδάκια που για κάποιο λόγο είναι δειλά ζωγραφίζουν μικρά σχεδιάκια αφήνοντας το υπόλοιπο χαρτί λευκό, ενώ αντίστροφα τα παιδάκια με υπερβολική αυτοπεποίθηση φτιάχνουν πολύ μεγάλα σχέδια. Οι μουτζουρωμένες  ζωγραφιές δείχνουν πως ο μικρός δημιουργός της κάτι θέλει να κρύψει.

Μια ζωγραφιά δίνει μια ασφαλή εικόνα για την προσωπικότητα του παιδιού, τον ψυχικό του κόσμο αλλά και την ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Έτσι όταν μια μαμά ανακαλύψει ότι το παιδί της ζωγραφίζει συνέχεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ίδια θέματα ή επιλέγει τα ίδια χρώματα, ειδικά σκούρα ή ζωγραφίζει «περίεργα» θέματα θα ήταν καλό να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εμείς οι γονείς πως το παιδί μέσα από την παιδική ζωγραφιά ανακαλύπτει έναν τρόπο έκφρασης που το ικανοποιεί, απολαμβάνει την ώρα τις ζωγραφικής και ζωγραφίζει με λεπτομέρεια τα όσα σχεδιάζει. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να μην επεμβαίνουμε στην παιδική ζωγραφιά. Ο δικός μας ρόλος καλό θα ήταν να είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός. Για αυτόν το λόγο πάρτε μπογιές, χαρτιά και μαρκαδόρους και ζωγραφίστε μαζί με το παιδί σας. Ανταλλάξτε εικόνες, σχολιάστε και συζητείστε μαζί για αυτές τις ζωγραφιές.