Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα παιδιά είναι εξόχως εγωκεντρικά, άρα και κτητικά και απλά ποικίλλει ο βαθμός.  

Δείτε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υπέρ το δέον κτητικά παιδάκια:

Κατ’αρχάς να κάνετε ξεκάθαρο στο μυαλό σας ότι όλα τα παιδάκια είναι κτητικά με τα δικά τους πράγματα. Πρόκειται λοιπόν για μια συλλογική τάση και όχι πρόβλημα του δικού σας παιδιού.

Να περιμένετε ότι θα υπάρξουν αρκετές αμήχανες στιγμές όπου το παιδί σας θα κάνει φασαρία όταν ένα άλλο παιδάκι πάρει έστω και για λίγο ένα δικό του παιχνίδι, καθώς και όταν δει στα χέρια τρίτου κάτι που του αρέσει.

Η κτητικότητα ενέχει ως έννοια και τη ζήλεια. Ουσιαστικά τα κτητικά παιδιά θέλουν τα πάντα για τον εαυτό τους, αλλά και ό,τι καλύτερο δουν σε άλλους. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι το έργο σας για να βοηθήσετε το μικρό σας να ελέγξει κάπως τη συγκεκριμένη παρόρμηση.

Μην ενδώσετε στο κλάμα του όταν καταλάβετε ότι με αυτόν τον τρόπο απαιτεί να πάρει εδώ και τώρα πράγματα που δεν του αναλογούν. Ηρεμήστε το παιδί και εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να φέρεται έτσι. Αν υποχωρήσετε, θα δημιουργήσετε κακό προηγούμενο για το μέλλον.

Δώστε το καλό παράδειγμα για να μπορείτε να ελπίζετε ρεαλιστικά σε μείωση της κτητικής διάθεσης του παιδιού σας. Αν μέσα στο ίδιο του το σπίτι, από τους ίδιους τους γονείς του βλέπει κτητικότητα, τότε κι εκείνο θα ακολουθήσει τα χνάρια σας. 

Πηγή: mother.gr