Πριν πάτε την πρώτη βόλτα με το καρότσι βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να το χειρίζεστε. Μην περιμένετε να μάθετε καθοδόν πως ανοίγει ή κλείνει, πως λειτουργούν τα φρένα ή πως μπαίνει και βγαίνει η ζώνη ασφαλείας…

Αυτά, είναι φυσικά κάποια από τα βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε προτού ξεκινήσετε τον περίπατό σας παρέα με το μωρό σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επιπλέον βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθείτε προκειμένου να είστε όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένη.

Ποια είναι αυτά;

  • Φροντίστε στην αρχή το καρότσι να είναι σε εντελώς ύπτια θέση. Όσο μεγαλώνει το μωρό θα ανεβαίνει και η κλίση της πλάτης του καροτσιού.
  • Μόλις το μωρό σας μπορεί να ανασηκωθεί, ή να καθίσει θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που το βάζετε στο καρότσι.
  • Βεβαιωθείτε, όταν το καρότσι είναι σταματημένο, πως έχετε βάλει τα φρένα και των δύο τροχών.
  • Μην ντύνετε με πολύ ζεστά ρούχα το μωρό σας όταν το πάτε βόλτα με το καρότσι.
  • Φροντίστε να ελέγχετε την πλατούλα του και να πιάνετε τα χεράκια έτσι ώστε να ελέγξετε αν ζεσταίνεται ή κρυώνει. Μην ξεχνάτε ότι εσείς περπατάτε και μπορεί να ζεσταίνεστε περισσότερο από το μωρό σας που κάθεται στο καρότσι.
  • Φροντίστε για την αντιηλιακή προστασία ρυθμίζοντας το σύστημα σκίασης του καροτσιού και φορώντας στο μωρό καπελάκι και ρούχα που καλύπτουν το σώμα.
  • Έχετε πάντα στη τσάντα σας ένα σεντονάκι ή μια πικέ κουβερτούλα για να προστατέψετε το μωρό σας όταν φυσάει ή βρίσκεστε σε μέρη με δροσιά π.χ. στην εξοχή.
  • Όταν ψωνίζετε με το μωρό μην κρεμάτε τις σακούλες με τα ψώνια στα χερούλια του καροτσιού.
  • Αν το μωρό σας αποκοιμηθεί στο καρότσι βεβαιωθείτε ότι η πλάτη του είναι σε ύπτια θέση.


Επιλέξτε από πριν τη διαδρομή

Καλό είναι να μην πειραματίζεστε στο θέμα της βόλτας. Αν ζείτε σε περιοχή πυκνοκατοικημένη θα διαπιστώσετε ότι κάποιες περιοχές στην πόλη πραγματικά δεν είναι καθόλου φιλικές για μαμάδες που μετακινούνται με καροτσάκια. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, φθαρμένα πλακόστρωτα, λακκούβες, ανηφόρες και κατηφόρες μπορεί πραγματικά να μετατρέψουν τη βόλτα με το καρότσι σε δρόμο μετ’ εμποδίων.

Γι’ αυτό καλύτερα μελετήστε προσεχτικά την πορεία θα ακολουθείτε κάθε φορά επιλέγοντας ήσυχους και ασφαλείς δρόμους. Στην αρχή καλό είναι να κάνετε σύντομες διαδρομές π.χ. ένα δυο τετράγωνα μακριά από το σπίτι. Αργότερα, καθώς μεγαλώνει το μωρό, η διάρκεια της βόλτας μπορεί να μεγαλώσει και να φτάσει τη μία έως δύο ώρες, σε προορισμούς όπως ένα κοντινό πάρκο ή μια παιδική χαρά.