Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη πως τα αθλητικά άτομα δεν καταφεύγουν εύκολα στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού για την βελτίωση της εικόνας τους, επειδή συνήθως διατηρούν σταθερό σωματικό βάρος και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση λόγω του ελκυστικού σωματικού τους περιγράμματος.

Στην πραγματικότητα όμως συχνά καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό, αλλά για διαφορετικούς λόγους από ότι ο γενικός πληθυσμός.

Πολλές γυναίκες, που έχουν συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό σε κάποια φάση της ζωής τους, επιτυγχάνουν σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους, που όμως μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση του μεγέθους του στήθους τους. Η αύξηση του μεγέθους των μαστών με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης επαναφέρει στο σώμα τις ιδανικές του αναλογίες και ενισχύει την θηλυκότητα. Ειδικά στις περιπτώσεις γυναικών με πολύ λίγο λίπος στο σώμα και μικρό ποσοστό αδένα στους μαστούς, η τοποθέτηση των ενθεμάτων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο (κάτω από τους μυς του θώρακα), ώστε να δίνει ένα φυσικό αποτέλεσμα και όχι την εικόνα του χειρουργημένου στήθους.

Όταν η απώλεια βάρους οδηγεί σε χαλάρωση του δέρματος και πτώση του στήθους, η ανόρθωσή του σε συνδυασμό πολλές φορές με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, επαναφέρει τους μαστούς στην ιδανική τους θέση στον θώρακα.

Από την άλλη, όταν υπερμεγέθεις μαστοί σε μία αθλητική γυναίκα δημιουργούν δυσκολία κατά την άσκηση ή ακόμα και μυοσκελετικούς πόνους, μία επέμβαση μείωσης των μαστών μπορεί να την βοηθήσει να βελτιώσει την εμφάνισή της αλλά και τις επιδόσεις της κατά την προπόνηση.

Σε ό,τι αφορά τους άντρες, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο της γυναικομαστίας, της μεγέθυνσης ή και χαλάρωσης δηλαδή του αντρικού στήθους, σε αθλητικά άτομα, συνέπεια είτε μιας απότομης μεταβολής του βάρους, είτε της λήψης αμφιλεγόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μια τέτοια εικόνα επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση αυτών των κατά τα άλλα γυμνασμένων ανδρών που πολύ συχνά βρίσκουν λύση με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής.

Με τον ίδιο τρόπο όμως που αδυνατίζει το σώμα με τον αθλητισμό, μπορεί να αδυνατίσει και το πρόσωπό. Χάνοντας όγκο από το πρόσωπο, μπορεί κάποιος να δείχνει κουρασμένος ή και μεγαλύτερος από ότι πραγματικά είναι. Η αποκατάσταση του όγκου και του περιγράμματος του προσώπου μπορεί να γίνει εύκολα με μη χειρουργικές μεθόδους όπως είναι τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, αλλά και με χειρουργικές όπως με τη μεταμόσχευση στο πρόσωπο λίπους που λαμβάνεται από άλλα σημεία του σώματος με λιποαναρρόφηση.

Η λιποαναρρόφηση άλλωστε είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει κάποιον από το εντοπισμένο λίπος που συσσωρεύεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως στα λεγόμενα “ψωμάκια” και που είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί ακόμα και με το πιο αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας και γυμναστικής.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει άσκηση και σωστή διατροφή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες ώστε να επωφεληθεί κανείς από τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής, διότι έτσι μικρές αισθητικές παρεμβάσεις σε υγιή άτομα μπορούν να πετύχουν θεαματικά αποτελέσματα.

 

giorgosgeorgakopoulos

Από τον Γεωργακόπουλο Γεώργιο Μιχαήλ, MD EBOPRAS
Πλαστικό Χειρουργό
Μέλος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου της Πλαστικής, Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής