Η συστηματική γυμναστική μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εξασθένησης της όσφρησης, που είναι ιδιαιτέρως αυξημένος μετά την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.600 εθελοντές, ηλικίας 53 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από προβλήματα όσφρησης κατά την έναρξή της.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί μία δεκαετία. Στην αρχή και στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, καθώς και τρεις φορές ενδιαμέσως, τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις για να δουν αν μπορούν να ξεχωρίσουν οκτώ βασικές μυρωδιές (μεταξύ αυτών του καφέ και της σοκολάτας).

Επιπλέον, τους ζήτησαν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας.

Στη διάρκεια της δεκαετίας, το 28% των εθελοντών παρουσίασαν διαταραχή της όσφρησης.

Όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι γυμνάζονταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αρκετά σκληρά ώστε να ιδρώνουν, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εξασθένηση της οσφρήσεώς τους, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery».

Η προστατευτική δράση της γυμναστικής ήταν αναλογική: όσο πιο δραστήριος σωματικά ήταν ένας εθελοντής, τόσο πιο προστατευμένη ήταν η όσφρησή του.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών έχει διαταραγμένη όσφρηση – με τους κυριότερους εχθρούς της να είναι το τσιγάρο, οι πολύποδες στη μύτη και το στραβό ρινικό διάφραγμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως δεν ξέρουν πως ακριβώς προστατεύει η άσκηση την όσφρηση, αλλά ίσως παίζει ρόλο η βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου χάρη στη γυμναστική.

Διευκρινίζουν, πάντως, πως η μελέτη τους αποκαλύπτει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση  αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην άσκηση και στην καλύτερη οσφρητική λειτουργία.