Ο δεύτερος εγκέφαλός μας βρίσκεται στην κοιλιά και μερικές φορές αποδεικνύεται πιο έξυπνος από τον πρώτο.

Μία δυσάρεστη σκέψη προκαλεί ναυτία. Ένας έντονος φόβος μπορεί να φέρει διάρροια. Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον πως το γαστρεντερικό μας σύστημα «σωματοποιεί» τα συναισθήματα και τα εκφράζει με απότομες εναλλαγές στην κανονική του λειτουργία.

Η διαδικασία, όμως, λειτουργεί και αντίστροφα. Όταν το στομάχι είναι ανακατεμένο εξαιτίας μίας δύσπεπτης τροφής ή τα έντερα δεν καταφέρνουν να ξεφορτωθούν τα κόπρανα, το κέφι μας χαλάει. Νοιώθουμε πονοκεφάλους, αδυναμία, κατάπτωση.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα του πεπτικού ανακουφίζονται με τη βοήθεια των ψυχοφαρμάκων. Τι ακριβώς συμβαίνει; «Το κεντρικό νευρικό σύστημα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το γαστρεντερικό» εξηγεί η παθολόγος Εύη Κατσαρού.

«Το δαιδαλώδες πλέγμα των νευρώνων που περιβάλλει το στομάχι και το έντερο επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του πεπτικού. Μέσα από αυτό δίαυλο μεταφέρονται τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Το άγχος ή οι αρνητικές σκέψεις διαταράσσουν την ισορροπία της πέψης. Αντίθετα, όταν ρυθμίζει κανείς τη διάθεση, διορθώνονται και οι λειτουργίες του γαστρεντερικού. Με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύεται και η σχέση εξάρτησης των πονοκεφάλων με τις στομαχικές διαταραχές».

Το φαινόμενο λειτουργεί (ευτυχώς) και αντίστροφα: θυμηθείτε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Νιώσατε ποτέ ενόχληση στο στομάχι ή στο έντερο;

Όσο κι αν ακούγεται ανεξήγητο, είναι αληθινό: η κυριότερη αιτία διέγερσης των διαταραχών του γαστρεντερικού είναι το άγχος. Παρατηρείστε τη συμπεριφορά της κοιλιάς σε περιόδους άγχους και θα καταλάβετε ότι το στρες χειροτερεύει πολύ τα πράγματα.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το παχύ έντερο ελέγχεται εν μέρει από το νευρικό σύστημα. Πρακτικά, λοιπόν, το μυαλό, οι θετικές ή οι αρνητικές σκέψεις, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του γαστερντερικού. Οι οδηγίες του γιατρού πάντως μιλούν για την ανάγκη της χαλάρωσης, ακόμη και της ψυχοθεραπείας, όταν υποφέρουμε από ανεξέλεγκτο άγχος.