Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά επιστήμονες κατάφεραν μέσω μιας διαδικασίας βαθιάς διέγερσης του εγκεφάλου, να βοηθήσουν και σχεδόν να θεραπεύσουν ασθενείς με χρόνια νευρική ανορεξία.

Πως; Καναδοί επιστήμονες από το Κέντρο νευροεπιστήμης Κρέμπιλ του Τορόντο εμφύτευσαν έναν βηματοδότη στον εγκέφαλο, με μια μικρή νευροχειρουργική επέμβαση εισάγεται στον εγκέφαλο μια μικροσυσκευή που διεγείρει με ηλεκτρόδια συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Σε 6 σοβαρά ανορεκτικές γυναίκες οι οποίες είχαν νευρική ανορεξία από 4 μέχρι και 37 ολόκληρα χρόνια. Οι μισές από αυτές όχι μόνο βελτίωσαν την ψυχική τους διάθεση , ενώ κατάφεραν να πάρουν και κιλά αλλά και να αυξήσουν το βάρος τους.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες επισημαίνουν στη σχετική τους δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ότι πρόκειται για πιλοτική μέθοδο που στόχος της είναι να διαπιστωθεί η ασφάλεια της και μετά να εφαρμοστεί μαζικά σε όσους έχουν πρόβλημα.

Όμως η συγκεκριμένη θεραπεία είχε και παρενέργειες. Για παράδειγμα 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της μια από τις ασθενείς εμφάνισε κρίση επιληψίας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο που πλέον μπαίνει στη φάση Β.