Ξεκινάμε με τη σοκολάτα που οι περισσότερες μαμάδες είθισται να πιστεύουν πως προκαλεί ακμή.

Η σοκολάτα (υγείας) αυτή καθ’ αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει ακμή. Σύμφωνα με το mother.gr, ακμή μπορεί να προκληθεί αν ένα παιδί ακολουθεί μία διατροφή πολύ πλούσια σε λιπαρές ουσίες π.χ. γαλακτοκομικά, λιπαρά πάσης φύσεως αλλά και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως λευκό ψωμί και ζάχαρη). Καταναλώνοντας σοκολάτα 2-3 φορές την εβδομάδα περίπου στα 30 γρ. κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο για έξαρση ή εμφάνιση ακμής.

Όλοι έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές πως ορισμένοι συνδυασμοί τροφών (κυρίως υδατάνθρακα και πρωτεϊνης) παχαίνουν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Με βάση τον παραπάνω μύθο πολλές μαμάδες που τα παιδιά τους ταλαιπωρούνται από κάποια παραπάνω κιλά τους φτιάχνουν γεύματα στα οποία δεν περιλαμβάνουν ταυτόχρονα υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με νεότερες μελέτες κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, ειδικά αν επικεντρωνόμαστε στην παιδική διατροφή. Στην πραγματικότητα ένα γεύμα για να χαρακτηριστεί πλήρες και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού θα πρέπει να συνδυάζει τροφές από όλες τις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και λιπαρά). Το κλειδί άλλωστε βρίσκεται στην σωστή αναλογία των θρεπτικών συστατικών και όχι στην απουσία κάποιου εξ αυτών.

Πχ. Για αρμονικό και ισορροπημένο γεύμα για ένα παιδί
– 120 γρ. κοτόπουλο
– 100 γρ. πατάτες φούρνου
– 1 κ. σούπας λάδι

Άλλος ένας μύθος, είναι πως τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πως αν τα προϊόντα μας είναι φρεσκοκατεψυγμένα και τοποθετήθηκαν στην κατάψυξη όσο ήταν φρέσκα και ζωντανά τότε θεωρούνται ισάξια με τα φρέσκα. Αν βέβαια έχουν παραμείνει στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό της θρεπτικής τους αξίας. Ειδικά τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά υπερτερούν όσων ‘φρέσκων’ έχουν παραμείνει για καιρό στο ράφι του μανάβη, στην φρουτιέρα της μαμάς ή αν έχουν ταξιδέψει για καιρό από την χώρα παραγωγής τους ως εδώ, σε όχι ιδιαίτερα καλές συνθήκες.

Να τονίσουμε βέβαια πως σε περίπτωση που καταψύχονται για πολύ καιρό εκτός από τις απώλειες στα θρεπτικά συστατικά τους πιθανόν να αλλοιωθεί και η γεύση τους.

Τελειώνοντας θα θίξουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, ότι τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν αμυλούχες τροφές.

Οι αμυλούχες τροφές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης διατροφής. Το σημαντικότερο είναι το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνεται από τα παιδιά. Το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτα, καλαμπόκι, αρακάς, παντζάρι σε σωστές μερίδες μπορούν να συμπεριληφθούν στα κυρίως ή ενδιάμεσα γεύματα των παιδιών με διαβήτη.

Καλό είναι για τα αμυλούχα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν να ενημερωθείτε για την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και ύστερα με την βοήθεια του διαιτολόγου σας να τα μοιράσετε ισορροπημένα στα γεύματα του παιδιού. Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσετε είναι η ποσότητα αλλά και να επιλέγετε αποκλειστικά προϊόντα ολικής άλεσης.