Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως η καρδιά συγχωρεί τους ενήλικες που αποφασίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία να προσέξουν την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι ενήλικες που αποφασίζουν στην ηλικία των 30 ή 40 ετών να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, μπορούν να ελέγξουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 5,000 εθελοντές σε δύο χρονικές στιγμές σε διάστημα 20 ετών. Οι παράγοντες-συμπεριφορές που χαρακτηρίστηκαν ως «υγιεινές» ήταν η ύπαρξη φυσιολογικού σωματικού βάρους, η απουσία καπνίσματος, η φυσική δραστηριότητα, η μη κατανάλωση αλκοόλ και η υγιεινή διατροφή. Στην αρχική αξιολόγηση, μόνο το 10% των εθελοντών δήλωσε συμμόρφωση και με τους πέντε παράγοντες, ενώ 20 χρόνια μετά το 25%, δηλαδή 1 στους 4 είχε προσθέσει τουλάχιστον έναν από τους πέντε παράγοντες-συμπεριφορές. Η υιοθέτηση κάθε επιπλέον παράγοντα στο διάστημα των 20 ετών σχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραγμένων δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς καταργούν δύο δημοφιλείς μύθους: πρώτον, ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και δεύτερον ότι στους ενήλικες η «ζημιά» έχει γίνει και δεν αντιστρέφεται. Από την άλλη βέβαια, η μελέτη έδειξε ότι το 40% των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τουλάχιστον ένα παράγοντα-συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου κάτι το οποίο είχε αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Συνεπώς οι «υγιεινές» συνήθειες-συμπεριφορές, ακόμη και όταν υιοθετούνται σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία, αρκεί να διατηρούνται μόνιμα.