Με αφορμή τις τελευταίες δημοσιεύσεις για τα αόρατα σιδεράκια και τα όμορφα χαμόγελα πολλών σταρ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την ορθοδοντική θεραπεία με διαφανή (αόρατα) σιδεράκια.

Πώς λειτουργεί όμως η συγκεκριμένη μέθοδος;

Ακολουθούν πληροφορίες που ζητήσαμε από την ορθοδοντικό Τζίνα Θεοδωρίδη, ειδικευμένη στο New York University των ΗΠΑ, η οποία εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα για παραπάνω από 15 χρόνια:

Ο πιο αντιπροσωπευτικός χαρακτηρισμός της θεραπείας είναι ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες ή μεμβράνες. Ουσιαστικά, πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες που αγκαλιάζουν την επιφάνεια του δοντιού σαν θήκες και το μετακινούν σταδιακά, ελεγχόμενα και ανώδυνα.

Οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι προκειμένου ο ασθενής να τρώει και να βουρτσίζει ελεύθερα. Για να εξασφαλίζεται η τέλεια εφαρμογή σε όλα τα στάδια της θεραπείας ο ασθενής αλλάζει σετ ναρθήκων κάθε περίπου 2 εβδομάδες. Κάθε νέο σετ παράγεται με βάση τον σχεδιασμό του ιατρού για την αναμενόμενη μετακίνηση σε κάθε στάδιο ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το σχέδιο θεραπείας είναι ευθύνη του ιατρού και η επιλογή ενός ειδικευμένου ορθοδοντικού με επιπλέον εξειδίκευση στην Invisalign είναι σημαντικά προκειμένου να υπάρχει επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η τελευταία καινοτομία στο σχεδιασμό της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η ψηφιακή αποτύπωση δοντιών χωρίς ενοχλητικά αποτυπώματα. Ένα οδοντιατρικό scanner εξασφαλίζει την άμεση αποτύπωση των δοντιών και την δημιουργία ψηφιακού εκμαγείου δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον υποψήφιο ασθενή να δει το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας πριν ακόμα την ξεκινήσει.

Τζίνα Θεοδωρίδη, D.M.D.
Ορθοδοντικός – Member
American Association of Orthodontics