Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κέντρο Υγείας Μαστού-Νατάσα Παζαϊτη λαμβάνει μέρος στον διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό Pink Glove Photo Competition στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι). 
    
H Pink Glove είναι μια διεθνής οργάνωση η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μέλη της οι εξειδικευμένοι στη νόσο γιατροί και νοσηλευτές. Σύμβολό της είναι το ροζ χειρουργικό γάντι.
    
Κάθε χρόνο οργανώνεται μια ενημερωτική εκστρατεία με διαγωνιστικό χαρακτήρα στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά τα μέλη της οργάνωσης. Η Νατάσα Παζαΐτη, γενική χειρουργός – ειδική στην ογκολογική και επανορθωτική χειρουργική μαστού, λαμβάνει μέρος για τρίτη φορά στην εκστρατεία Pink Glove.
    
Όπως σημειώνει η κ. Παζαϊτη, το χρηματικό έπαθλο που αντιστοιχεί στην πρωτιά, θα δοθεί στο Κ.Ε.Φ.Ι-Δίπλα στον ασθενή και την οικογένειά του, για την ενίσχυση και υποστήριξη του νέου προγράμματος που προσφέρει κατ’ οίκο νοσηλεία στους ασθενείς με καρκίνο.
    
Πέρυσι, ως μέσο για την προώθηση του μηνύματος, το Pink Glove επέλεξε τη φωτογραφία. Ο Γιάννης Βασταρδής εικονοποίησε την ιδέα της Νατάσας Παζαΐτη με τον ιδανικότερο τρόπο. Η φωτογραφία με τον τίτλο «Χείρα βοηθείας – The helping hand» ήρθε δεύτερη φέρνοντας το ελληνικό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Φέτος της σκυτάλη του διαγωνισμού ξαναπαίρνει η φωτογραφία.
    
Και πάλι μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Βασταρδή και της δημιουργικής του ομάδας (styling Dimitris Scwartz, makeup Thanos Molos, editing Maria Panagiotakou, ass. phot. Eleutheria Motaki), η ελληνική συμμετοχή έχει ως σύνθημα «Feel the (g)love – Νιώσε την αγάπη: Εμπιστεύσου την υγεία σου στα καλύτερα χέρια, εκείνα των εξειδικευμένων γιατρών και νιώσε την αγάπη».
    
«Ένας εχθρός που μπορεί να νικηθεί»
    
Ο καρκίνος του μαστού» είναι ένας «εχθρός της γυναίκας που μπορεί να νικηθεί», όπως έχει επισημάνει η χειρουργός Νατάσα Παζαΐτη σε άρθρο της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
    
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων η κ. Παζαΐτη: «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο διαχρονικός εχθρός κάθε γυναίκας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια γυναίκες θα νοσήσουν και 187.000 θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού. Η επιβίωση των γυναικών εξαρτάται από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, την ηλικία των γυναικών αλλά και τη θεραπευτική προσέγγιση.
    
Ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε μη διηθητική μορφή (στάδιο 0) ή σε πολύ πρώιμο στάδιο (στάδιο I-II) έχει εξαιρετική πρόγνωση και η επιβίωση των γυναικών φτάνει σε ποσοστό το 100%. Η ηλικία των γυναικών κατά την εμφάνιση του καρκίνου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη θεραπεία και την επιβίωση. Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.
    
Εάν και ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό στις ηλικίες 30-40 ετών ωστόσο τείνει να είναι πιο επιθετικός, να αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος και συχνά να οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση δεύτερου καρκίνου στο μαστό αλλά και καρκίνου των ωοθηκών.
    
Επιπλέον, καθώς οι νέες γυναίκες είναι ανυποψίαστες και δεν υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο ανακαλύπτουν τον καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO) η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού τα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.
    
Παράλληλα όμως έχει αυξηθεί σημαντικά και αριθμός των γυναικών που επιβιώνουν και θεραπεύονται πλήρως. Οι εκστρατείες ενημέρωσης, η γενικότερη ευαισθητοποίηση των γυναικών σε θέματα που αφορούν στην υγεία τους και η ένταξή τους σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Ταυτόχρονα η εξέλιξη των απεικονιστικών μεθόδων, οι σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες και τα προηγμένης τεχνολογίας ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα βοήθησαν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
    
Η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια έγινε πιο συντηρητική. Η μαστεκτομή έχει αντικατασταθεί από την απλή ογκεκτομή ή την τεταρτεκτομή του μαστού […] Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η εμπειρία του καρκίνου δεν είναι μόνο αρνητική. Με την επιστημονικά ενδεδειγμένη ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να γίνει το θετικό ορόσημο μιας νέας αρχής.
    
Η ψυχολογική προσαρμογή δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να επαναπροσδιορίσει την ίδια της τη ζωή: Να αλλάξει προτεραιότητες στη ζωή της θέτοντας νέους στόχους και σκοπούς πιο ουσιώδεις, βελτιώνοντας τις ατομικές της επιδιώξεις και δεξιότητες. Να ενισχύσει την πνευματικότητα και την κοινωνικότητά της. Να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με ανθρώπους…. Η γυναίκα είναι το στήριγμα της κοινωνίας και όταν νοσεί τότε όλη η κοινωνία οφείλει να γίνει το στήριγμά της».
    
Η ψηφοφορία για τον διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό Pink Glove Photo Competition διεξάγεται στη σελίδα facebook.com/pg/PinkGlovePhoto από τη Δευτέρα 9 έως και τις 16 Οκτωβρίου.
    
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ