Σίγουρα οι συνήθεις που έχουμε σχετίζονται με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εξελισσόμαστε. Αυτό σημαίνει πως, εάν τα άτομα του περιβάλλοντος σας υιοθετούν υγιεινές συνήθειες είναι πολύ πιθανό να έχετε και εσείς παρόμοιες συνήθειες.

Εάν λοιπόν, θέλετε να χάσετε βάρος ή να κόψετε το κάπνισμα ή να γυμνάζεστε περισσότερο έχετε πολλές  περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν ο/η σύντροφός σας μοιράζεται τον στόχο σας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη έδειξε πως, όταν ο ένας εκ των δύο έκανε μία θετική αλλαγή για την υγεία του, ο άλλος είχε πολλαπλάσιες πιθανότητες να ακολουθήσει.
Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες να κόψει κάποιος άντρας  το κάπνισμα από μόνος του ήταν λιγοστές αλλά αυξάνονταν όταν η σύντροφός του το έκοβε πρώτη! Κατά τον ίδιο τρόπο, μια γυναίκα είχε  λιγότερες πιθανότητες να βάλει από μόνη της την άσκηση στην καθημερινότητά της αλλά αυτές αυξάνονταν όταν ο καλός της  έκανε ο ίδιος γυμναστική. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τα άτομα που ήθελαν να κάνουν δίαιτα. Οι πιθανότητες διατήρησης του διαιτητικού προγράμματος στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μεγαλύτερες, όταν η δίαιτα γινόταν παρέα με το ταίρι τους.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια επηρεάζουν το ένα τη συμπεριφορά του άλλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα αγαπημένα ζευγάρια (παντρεμένα ή μη) έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και καλύτερη εξέλιξη όταν αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, επισημαίνουν η δρ Σάρα Ε. Τζάκσον, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) και οι συνεργάτες της.

Το συμπέρασμα των ερευνητών της συγκεκριμένης έρευνας ήταν πως «δεδομένης της αμοιβαίας επιρροής που ασκούν τα ζευγάρια μεταξύ τους, τα προγράμματα δημοσίας υγείας που αποσκοπούν στην αλλαγή των ανθυγιεινών συμπεριφορών των πολιτών, ίσως ήταν πιο αποτελεσματικά, εάν στόχευαν σε ζευγάρια αντί σε κάθε άτομο ξεχωριστά».