Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νινιού
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη.

Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού, «Άλμα Ζωής» υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4,500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές πεθαίνουν, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών.

Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, σε κάποιο όμως -σχετικά- μικρό ποσοστό. Η πλειοψηφία των καρκίνων στο στήθος είναι τυχαίοι, χωρίς ιστορικό από την οικογένεια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι καμία γυναίκα ανεξαρτήτως ιστορικού, δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Κορυφαίοι γιατροί και ειδικοί στον τομέα τους έδωσαν αποκλειστικά στο govastileto.gr τις δικές τους απαντήσεις- συμβουλές σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στη νόσο.

Όλοι οι γιατροί τόνισαν πως η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής»”, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου,  είναι μια γυναίκα που έχει περάσει και η ίδια τη δοκιμασία αφού είχε νοσήσει πριν 18 χρόνια.

Δηλώνει ότι αγαπάει τη ζωή και η εμπειρία του καρκίνου πέρασε από πάνω της σαν ένεση αισιοδοξίας. 

«Οι πραγματικές ηρωίδες είναι οι γυναίκες που έχουν νοσήσει και μετά τολμούν να βγουν και να μιλήσουν να γίνουν παράδειγμα και στις άλλες γυναίκες» λέει στο govastileto.gr η ίδια.

Η κα Γαβριηλίδου που βρίσκεται στο τιμόνι του «Άλμα Ζωής», μάς επισημαίνει μέσα και από την δική της εμπειρία χρόνων,  «πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και να μην φοβούνται να εξετάζονται συχνά και μόνες τους με την αυτοψηλάφηση».

Ο εξειδικευμένος στον καρκίνο του μαστού, γιατρός  χειρουργός, Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης παρακολουθεί 22.000 γυναίκες, Διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου ΡΕΑ, προσφέρει στην κοινωνία μέσα από το «ΕΜΕΙΣ», αναλαμβάνοντας περιπτώσεις από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης είναι ένας γιατρός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσω της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρίας Ιαση-Στήριξη (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) που δημιουργήθηκε το 2010 από μία ομάδα εθελοντών γιατρών με βασικό στόχο τη στήριξη οικονομικά αδύναμων γυναικών με καρκίνο του μαστού. 

Υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθελοντών γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Και συγκεκριμένα: δωρεάν κλινικές εξετάσεις, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις, δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, αποστολές σε όλη τη χώρα για ενημέρωση-αφύπνιση του πληθυσμού σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης.

«Καμία γυναίκα με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη και ανυπεράσπιστη», λέει ο κ. Ξεπαπαδάκης.

«Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μια ασθένεια που αφορά όλες τις γυναίκες σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται. Το να θεραπευτείς δεν είναι πολυτέλεια, είναι καθήκον όλων»,  επισημαίνει.

Συμβουλεύει όλες τις γυναίκες «να προσέχουν το σώμα τους, να ασκούνται καθημερινά, έστω και για δέκα λεπτά και το πιο σημαντικό, να προσέχουν τη διατροφή τους».



O

Ο γιατρός παθολόγος- ογκολόγος Στυλιανός Γιασάς  επισημαίνει αποκλειστικά στο govastileto.gr πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού.

«Το μήνυμα αυτού του μήνα είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να κοιτιούνται στον καθρέπτη τους, να αγαπούν το σώμα τους και να κάνουν τις εξετάσεις τους όταν πρέπει. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την ίαση».

«Μια γυναίκα πρέπει να εξοικειωθεί με την αυτοεξέταση και με την αυτοψηλάφηση και να μην φοβάται το  σώμα της», συμπληρώνει ο γιατρός. 

Ο πλαστικός χειρουργός Μίλτος Λάγιος «ρίχνει φως» στη δύσκολη απόφαση της μαστεκτομής και εξηγεί ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πλαστικής αποκατάστασης.

«Για μια γυναίκα η μαστεκτομή είναι ακρωτηριασμός, οπότε πρέπει να γίνεται άμεσα η αποκατάσταση για ψυχολογικούς λόγους. Είναι σημαντική η καλή ψυχολογία της γυναίκας».

«Κάθε μορφή αποκατάστασης, είναι ένα δώρο ζωής που οφείλει κάθε χειρουργός μαστού να προσφέρει στις ασθενείς του, και πολλές φορές το καινούργιο στήθος είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Το αποτέλεσμα ξεπερνά πολλές φορές κάθε προσδοκία».