O διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan, υποσχέθηκαν να δωρίσουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία, την πρόληψη και τη διαχείριση όλων των ασθενειών της παιδικής ηλικίας, ιδρύoντας ένα ερευνητικό κέντρο.

Μιλώντας με δάκρυα στα μάτια σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο για να ανακοινώσει την πρωτοβουλία αυτή, η σύζυγος του Zuckerberg είπε ότι ελπίζει να μη νιώσουν οι γονείς τον πόνο που ένιωθε εκείνη ανακοινώνοντας δύσκολες ασθένειες σε γονείς, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως παιδίατρος.

«Σε αυτές τις στιγμές και σε άλλες είμαστε στο όριο του τι καταλαβαίνουμε για το ανθρώπινο σώμα και την ασθένεια, την επιστήμη πίσω απ’ τη θεραπεία, το όριο της ικανότητά μας να ελαφρύνουμε τον πόνο. Θέλουμε να απωθήσουμε αυτό το εμπόδιο», είπε.

O Zuckerberg δήλωσε ότι η επιστήμη κι η ιατρική έχουν σημειώσει ταχεία πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων την εξάλειψη της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook πρόσθεσε στην προσωπική του σελίδα του: «Σήμερα τέσσερις είναι οι ασθένειες που προκαλούν την πλειοψηφία των θανάτων, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα λοιμώδη νοσήματα και οι νευρολογικές ασθένειες. Μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε όλα με την κατάλληλη τεχνολογία».

Το ερευνητικό σχέδιο που θα χρηματοδοτήσει περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιοεπιστημονικού, ερευνητικού κέντρου, που θα ονομάζεται Biohub και θα κατασκευάζει ένα τσιπ για τη διάγνωση ασθενειών, καθώς και τρόπους για να παρακολουθεί την κυκλοφορία του αίματος συνεχώς και να χαρτογραφεί τους τύπους των κυττάρων στο σώμα.

Chan και Zuckerberg θα δωρίσουν 600 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία στη Biohub στο Σαν Φρανσίσκο, συγκεντρώνοντας ερευνητές από την ευρύτερη περιοχή και επιστήμονες απ’ το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, απ’ το Πανεπιστήμιο της Καλοφόρνια στο Berkeley κι απ’ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Όταν δουλεύουν εξαίρετοι άνθρωποι για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων με έξυπνο τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκεί θα υπάρξει πρόοδος», δήλωσε ο Zuckerberg.