Μήπως διακατέχεστε από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία σας, αναζητείτε συνεχώς πληροφορίες στο διαδίκτυο κι εφόσον βρείτε συμπτώματα που ταιριάζουν με τα δικά σας αρχίζετε να πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια πάθηση, κάνετε διάφορες εξετάσεις και πηγαίνετε απ’ τον έναν γιατρό στον άλλο;

 Τότε το πιο πιθανό είναι να πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση. Πότε όμως εμφανίζεται και τι προκαλεί; Ποια είναι η χαρακτηριστική συμπεριφορά του κυβερνοχόνδριου; Πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς αυτή την κατάσταση; Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εξειδικευμένη σε Μη Κατευθυντική Ευμψύχωση Ομάδων, σχολική -εξελικτική ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου, είχε δηλώσει.

 «Η κυβερνοχονδρίαση είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει – και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί» εξηγεί η κ. Μήτσιου και προσθέτει: «Εφόσον βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει, πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό: για παράδειγμα, ένας πόνος στο στομάχι είναι ένδειξη έλκους ή πίσω από μια ταχυπαλμία κρύβεται ένα σοβαρό θέμα με την καρδιά του και όχι μια απλή ενόχληση. Συνήθως, δηλαδή, φοβάται ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του. Η ‘ειρωνεία’ είναι ότι το άτομο ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο για τυχόν ασθένειες, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις, αλλάζει συνεχώς γιατρούς διότι ψάχνει όχι τόσο τη θεραπεία αλλά εκείνο το γιατρό ή εκείνη την πληροφορία που θα του επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι».