«Είμαι έγκυος και μου αρέσει ο ελληνικός καφές, μπορώ να πίνω;». Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που τίθεται από γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους.

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την καφεΐνη και τη μέγιστη ποσότητα που μπορεί μια έγκυος να καταναλώσει ημερησίως. Το όριο αυτό της καφεΐνης διαμορφώνεται στα 200 – 250 mg , όταν για έναν υγιή ενήλικα είναι στα 400 mg. Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (με βάση τη μέση ποσότητα κατανάλωσης που είναι 8,5 gr καφέ) θα μας δώσει 70 mg καφεΐνης, ενώ αν αυτός είναι διπλός 115 mg.

Φυσικά μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο decaf ελληνικός, στον οποίο η αφαίρεση της καφεΐνης, η αποκαφεϊνοποίηση δηλαδή, γίνεται με μια απολύτως φυσική διαδικασία και πραγματοποιείται με τη χρήση του πιο φυσικού μέσου, που δεν είναι άλλο από το νερό. Τον ελληνικό καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί κανείς να τον απολαύσει όλες τις ώρες της ημέρας.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι πέρα από τον καφέ, καφεΐνη περιέχεται και σε άλλες «κρυφές πηγές». Για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι μπορεί να μας δώσει μέχρι και 40 mg. Ένα αναψυκτικό τύπου cola μέχρι 40 mg. Ένα ice tea μέχρι 25 mg, ενώ ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα μέχρι 20 mg. Είναι λοιπόν σημαντικό για μια έγκυο να συνυπολογίσει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που θα προσλάβει καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσει.