Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή ανθυγιεινών τροφών, ακόμη και για όσους εργάζονται σε συνθήκες έντονου στρες.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με επικεφαλής την δρα Ντέιζι Τσανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας, ανακάλυψαν ότι ο καλός και επαρκής ύπνος το βράδυ αποτελεί ισχυρό «αντίδοτο» στην τάση που έχουν όσοι αντιμετωπίζουν στρες στη δουλειά να καταναλώνουν παχυντικά φαγητά μετά το πέρας του ωραρίου απασχόλησης.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή 235 ανδρών και γυναικών, οι 125 εργάζονταν σε επιχειρήσεις τεχνολογίας και περιέγραψαν τις δουλειές τους ως ιδιαίτερα απαιτητικές και στρεσογόνες, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονταν σε τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης και ήταν εκτεθειμένοι στα συνεχές στρες που ασκεί η διαχείριση απαιτητικών πελατών.

Και στις δύο περιπτώσεις, το εργασιακό στρες συσχετίσθηκε με αρνητικές σκέψεις και αυξημένο κίνδυνο κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων μετά το τέλος της δουλειάς.

Ωστόσο οι εθελοντές που κοιμόντουσαν περισσότερο και καλύτερα το βράδυ, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποζητήσουν χάμπουργκερ, γλυκά και οτιδήποτε άλλο παχυντικό το βράδυ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το στρες καταστέλλει τον αυτοέλεγχο και ταυτοχρόνως αυξάνει την επιθυμία να κάνουμε κάτι που θα καταπραΰνει τα αρνητικά συναισθήματα ή θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε εντελώς από αυτά.

Ο καλός ύπνος, όμως, βοηθά τον οργανισμό να γεμίζει τις μπαταρίες του και έτσι δεν συσσωρεύεται εύκολα η αρνητική ενέργεια του στρες που είναι ικανή να εξαλείψει κάθε απόφαση για υγιεινή διατροφή.