Αν είστε ένας από τους εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, τα παπούτσια που αγοράζετε μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων σας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας, και οι αρθρώσεις που επηρεάζονται συχνότερα είναι εκείνες των χεριών, των γονάτων και των γοφών. Ορισμένοι τύποι παπουτσιών μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας χειρότερα.

Τα χειρότερα παπούτσια για την οστεοαρθρίτιδα του γονάτου:

Ψηλά τακούνια
Τα ψηλά τακούνια είναι απαγορευμένα αν έχετε οστεοαρθρίτιδα του γονάτου. Ακόμα χειρότερα, αυτά τα παπούτσια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης και στους μη-ασθενείς, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015. Τα ψηλοτάκουνα ασκούν τεράστια πίεση στο γόνατο. Συνεπώς, αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, φροντίστε να τα φοράτε μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις.

Αθλητικά παπούτσια με στήριξη
Είτε το πιστεύτε, είτε όχι, τα παπούτσια με επιπλέον στήριξη δεν είναι και η καλύτερή σας επιλογή. Τα παπούτσια που προσφέρουν έξτρα στήριξη δεν επιτρέπουν τη φυσιολογική κίνηση του ποδιού, και η πίεση δεν μοιράζεται εξίσου στις αρθρώσεις.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα παπούτσια για την οστεοαρθρίτιδα του γονάτου;

Μαλακά, ευλύγιστα αθλητικά
Ψάξτε για αθλητικά παπούτσια ειδικά κατασκευασμένα για να μιμούνται την κίνηση του ποδιού όταν περπατάμε ξυπόλητοι. Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι αυτά τα παπούτσια όχι μόνο ελαφρύνουν την πίεση που ασκείται στο γόνατο, αλλά μπορούν να βελτιώσουν και το περπάτημα των ασθενών.

Μπαλαρίνες
Οι μπαλαρίνες δεν αυξάνουν την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις με το περπάτημα, συνεπώς είναι μια καλή, ασφαλής επιλογή για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γονάτου.

Σαγιονάρες
Οι σαγιονάρες δεν πρόκειται να αυξήσουν την πίεση στις αρθρώσεις, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους. Συνεπώς, φορέστε τις με προσοχή.

Σε γενικές γραμμές, όταν ψωνίζετε παπούτσια, φροντίστε να είναι απλά, ευλύγιστα και μαλακά. Αν νιώθετε πως το παπούτσι είναι άβολο ή σκληρό, μην το αγοράσετε, πιστεύοντας ότι θα μαλακώσει με τη χρήση—αγοράστε κάτι που σας κάνει να νιώθετε άνετα αμέσως.

Πηγή:iatronet.gr