Σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας του 2011, 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα.

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών στην οποία συμμετέχουν πολλά κύτταρα και μεσολαβητές. Εκδηλώνεται συνήθως με παρατεινόμενο βήχα, συριγμό, βάρος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Συντονιστής της Ομάδας Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Πέτρος Μπακάκος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν εποχιακή κατανομή (συνήθως άνοιξη-φθινόπωρο) ή να παρατηρούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στο ιστορικό και στη συμβατή κλινική εικόνα. Η τεκμηρίωση γίνεται με την ανεύρεση σημαντικής αναστρεψιμότητας στη σπιρομέτρηση.

Θεραπεία

Ο κ. Μπακάκος, σημειώνει ότι η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα. Στα γενικά ανήκουν η αποφυγή των αλλεργιογόνων και της έκθεση σε δυσμενείς περιβαντολλογικές συνθήκες και ερεθιστικούς παράγοντες. Στα ειδικά περιλαμβάνονται φάρμακα που συνήθως δίνονται με τη μορφή εισπνοών και διακρίνονται σε ανακουφιστικά και ρυθμιστικά. Η βάση της ρυθμιστικής θεραπείας του άσθματος είναι η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που θα πρέπει να λαμβάνεται σε επαρκή δόση καθημερινά από όλους τους ασθενείς με επίμονο άσθμα.

Το σοβαρό άσθμα και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις

Το σοβαρό άσθμα αφορά μια μικρή ομάδα ασθενών που η νόσος τους δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά τη θεραπεία, η οποία κατά κανόνα περιλαμβάνει υψηλές δόσεις εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Συντονιστής της Ομάδας Ασθματος της ΕΠΕ, Στέλιος Λουκίδης. Επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για το σοβαρό άσθμα, προσθέτοντας ότι για τους ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό άσθμα έχει ένδειξη ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της IgE. Μία νέα προσθήκη στη θεραπεία αφορά και το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο. Το τελευταίο 6μηνο, υπογραμμίζει ο κ. Λουκίδης, βρίσκεται στη διάθεση των γιατρών το μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ιντερλευκίνης 5 (αντι-IL-5, mepolizumab).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ