Είναι συχνό να υπάρχει πόνος κατά την περίοδο. Προκαλείται από την συστολή της μήτρας για να διώξει το αίμα.

  • Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και μερικές γυναίκες βρήκαν πως κάποια παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη βοηθούν.
  • Αν ο πόνος είναι τόσο σοβαρός ώστε να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, μιλήστε με το γιατρό σας. Η ορμονική αντισύλληψη – όπως το αντισυλληπτικό χάπι, το ενδομήτριο σύστημα (IUS), το αντισυλληπτικό επίθεμα ή η αντισυλληπτική ένεση μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αιμορραγία σας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά αλλάζετε την υγειονομική σας προστασία (πετσέτες, ταμπόν ή σερβιέτες).

Πόνος της ωορρηξίας

Μερικές γυναίκες έχουν μονόπλευρο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, όταν έχουν ωορρηξία. Γνωστός και ως mittelschmerz (στα γερμανικά «μεσαίος πόνος», εννοώντας «πόνος στη μέση του μήνα») συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την περίοδό σας από την πλευρά της ωοθήκης που απελευθερώνει το ωάριο.

Ο πόνος μπορεί να είναι μια βαρετή κράμπα ή ένας μεγάλος και απότομος σφάχτης. Αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά ή να συνεχιστεί για μια – δύο ημέρες. Μερικές γυναίκες παρατηρούν και κολπική αιμορραγία, όταν συμβαίνει αυτό.

  • Η επώδυνη ωορρηξία συνήθως μπορεί να διευκολυνθεί από απλές θεραπείες, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή ένα παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Ωστόσο, αν ταλαιπωρήστε έντονα, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες επιλογές θεραπείας.