Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ» ιδρύθηκε το 1995, με σκοπό να καλύψει την ανάγκη των ζευγαριών που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, και έψαχναν κάποιους για να μοιραστούν τις αγωνίες και τους φόβους τους. Ανθρώπους που αντιμετώπιζαν την παρόμοια κατάσταση και μπορούσαν να τους καταλάβουν.

Σκοπός του Σωματείου είναι η υποστήριξη των υπογόνιμων ζευγαριών και η ενημέρωση για τις δυνατότητες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επειδή το σωματείο ΚΥΒΕΛΗ δεν είναι μία απρόσωπη εταιρεία, αλλά μία ομάδα εθελοντών με κοινή πορεία, είναι σε θέση να παρέχει και μία ζεστή αγκαλιά με λόγια παρηγοριάς  για όποιον την χρειάζεται. Τα μέλη που προσφέρονται να βοηθήσουν το σωματείο να πετύχει τους στόχους του, διακρίνονται από τη διάθεση τους για προσφορά και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Όλοι και όλες εργάζονται εθελοντικά, με μοναδική ανταμοιβή την αγάπη που εισπράττουν από τα μέλη του σωματείου.

Οι ιδρυτές είχαν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη πληροφόρησης ακόμα και σήμερα στην κοινωνία μας, ότι η υπογονιμότητα παραμένει ταμπού και ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, εάν δεν δεσμευτούν να αναδείξουν το θέμα οι ίδιοι οι υπογόνιμοι πολίτες.

Η επιλογή του ονόματος είναι συμβολική: στην μυθολογία μας, η Κυβέλη, είναι κόρη της Γης και του Ουρανού, σύζυγος του Κρόνου και μητέρα της Εστίας, της Δήμητρας, της Ήρας, του Ποσειδώνα, του Άδη και του Δία. Αργότερα γίνεται γνωστή σαν Ρέα. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Η Κυβέλη ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας.

Από τις πρώτες ενέργειες του σωματείου, ήταν να συνταχθεί το πρώτο ενημερωτικό φυλλάδιο, που τυπώθηκε με χορηγία μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Ένα μέλος του σωματείου, παρευρέθηκε σε διεθνές συνέδριο αναπαραγωγής στο εξωτερικό, όπου έγιναν οι πρώτες επίσημες επαφές με Έλληνες και ξένους ιατρούς και εμβρυολόγους, αλλά και με τους εκπροσώπους της Διεθνούς ομοσπονδίας συλλόγων υπογόνιμων ασθενών, της IFIPA. Τα φυλλάδια του Σωματείου άρχισαν να διανέμονται σε Ιατρεία και σε Μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το 1996, η Πρόεδρος του Σωματείου Σοφία Παπαμάργαρη, κλήθηκε να συμμετάσχει σε μεσημεριανή τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης θεαματικότητας, όπου η εμφάνισή της δημιούργησε αίσθηση: ήταν η πρώτη φορά που κάποιος «έβγαινε» στο φως των προβολέων εκπροσωπώντας άλλους, για να διακηρύξει ότι η υπογονιμότητα δεν είναι ντροπή, ότι είναι μια συνηθισμένη διαταραχή της υγείας, που αφορά έναν στους πέντε συνανθρώπους μας, και ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού.


Δραστηριότητες και επιτεύγματα

Κατά την περίοδο 1996-1997, συστήθηκε, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, η Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποιήσεως, υπό τον Καθηγητή κ. Λώλη, με αποστολή να προετοιμάσει το έδαφος για την έκδοση ενός ειδικού νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το Σωματείο πέτυχε να συμμετάσχει στην Επιτροπή αυτή και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ο οποίος εργάσθηκε αμισθί για μεγάλο διάστημα, μεταφέροντας έτσι τη φωνή των υπογόνιμων ζευγαριών, για πρώτη φορά, στα αυτιά του κράτους. Άλλα μέλη του Σωματείου υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή, συντάσσοντας πολυσέλιδο υπόμνημα, με συγκεκριμένες προτάσεις για την ρύθμιση της εξωσωματικής γονιμοποιήσεως στην Ελλάδα, το οποίο καταθέσαμε στο Υπουργείο Υγείας. Το τελικό πόρισμα της Επιτροπής του ΚΕΣΥ εγκρίθηκε από την Ολομέλειά του και  χρησίμευσε ως βάση για την σύνταξη του ειδικού νέου νόμου που υπάρχει από το 2005 στην χώρα μας.  Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η συμμετοχή σαν βασικό μέλος της κας Σοφίας Παπαμάργαρη, ιδρυτικού μέλους αλλά και πρώτης προέδρου του Σωματείου Κυβέλη, στην Εθνική Αρχή  που διέπει την εξωσωματική στην χώρα μας. Όπως και η συμμετοχή σαν ιδρυτικό μέλος της ACT HELLAS  του κυρίου  Ευάγγελου Μυσίρη, που διετέλεσε ταμίας του Κυβέλη επί σειρά ετών.

Στην περίοδο που ακολούθησε, άρχισαν να συρρέουν πολλά νέα μέλη, ενώ μερικοί από τους ιδρυτές αποχώρησαν ή αποτραβήχθηκαν από το προσκήνιο. Υπό την ηγεσία της Ειρήνης Παπαδοπούλου, το Σωματείο επέτυχε τις πρώτες χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες και απέκτησε έτσι μόνιμη στέγη, σε κεντρικό σημείο των Αθηνών, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, άρχισε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πάνω στο πρόβλημα της υπογονιμότητας. Για τον σκοπό αυτό, και με την συνδρομή φαρμακευτικών εταιρειών, έγινε σειρά παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, με συνεντεύξεις τύπου και ζωντανές παρουσίες των εκπροσώπων μας σε τηλεοπτικές εκπομπές. Σε πολλές από αυτές, η παρουσία μας συνοδευόταν από την παρουσία γνωστών επιστημόνων του τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής,  καθώς και γνωστών δημοσιογράφων.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Σωματείου μας ήταν η πλήρης κάλυψη των υπέρογκων εξόδων της εξωσωματικής γονιμοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήρθε όταν, τον Απρίλιο του 2001, μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου, το ΙΚΑ αποφάσισε την πλήρη κάλυψη των φαρμάκων για την εξωσωματική γονιμοποίηση, πέραν του μικρού χρηματικού επιδόματος που χορηγούσε μέχρι τότε, απόφαση που προοδευτικά υιοθετούν και άλλα Ταμεία.


Ορισμένες δραστηριότητες που είχαμε από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας συνεχίζονται ανελλιπώς:

• Γραμμή Εθελοντικής  υποστήριξης  από τηλεφώνου για τα μέλη μας και για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο, οι εθελοντές μας, άνθρωποι που έχουν ζήσει το ίδιο πρόβλημα με εσάς είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς όλων όσων τους έχουν ανάγκη. Ακόμη είναι πρόθυμοι με όλη τους την καρδιά να στηρίξουν, να ακούσουν και να βοηθήσουν όλες τις κυρίες που βρίσκονται κάτω από το βάρος μιας αποτυχημένης προσπάθειας ή έστω και μιας μικρής αναποδιάς. Γι’ αυτό εάν νιώθετε την ανάγκη να μιλήσετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

• Παράλληλα  διοργανώνουμε τακτικές συναντήσεις ενημέρωσης με εθελοντές επιστήμονες, ιατρούς, εμβρυολόγους και ψυχολόγους.

• Κυρίαρχο ρόλο στην βοήθεια που προσφέρει το Κυβέλη στα υπογόνιμα ζευγάρια είναι το δωρεάν πρόγραμμα της ψυχολογικής στήριξης  κάθε 1η και 3η Τετάρτη κάθε μήνα στα γραφεία μας. Το συντονισμό κάνει ο κ. Παναγιώτης Στούπας, Μ.Α. στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Στο πρόγραμμα αυτό ανοίγουμε τις αγκαλιές μας οι παλαιότερες και τις ψυχούλες μας οι νεότερες για να μπορέσουμε όλες μαζί να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα μας. Αυτή είναι μέχρι σήμερα, η βασική παροχή του σωματείου προς τα μέλη του, που είναι ιδιαίτερης αξίας τόσο υλικής όσο και συναισθηματικής και προσφέρεται στα μέλη ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς άλλη επιβάρυνση, πέραν της συμβολικής ετήσιας συνδρομής.

• Ακόμα φροντίζουμε να συντηρούμε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με τακτικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και με καμπάνιες τηλεοπτικών σποτ για την υπογονιμότητα.

• Τέλος  εξαιρετικά σημαντικό, είναι το πρόγραμμα υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων μελών μας, με την χορηγία δωρεάν κύκλων θεραπείας, ή κύκλων θεραπείας με σημαντική έκπτωση, από διάφορες Μονάδες προς το Σωματείο. Αυτό συμβαίνει γιατί διατηρούμε άριστες σχέσεις συνεργασίας με τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και δίνει στο σωματείο τη δυνατότητα να βοηθήσουμε πρακτικά τα μέλη μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Σωματείο σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει συγκεκριμένα ζευγάρια σε συγκεκριμένες Μονάδες, διότι εννοούμε να διαφυλάξουμε αφ’ ενός την ανεξαρτησία μας απέναντι στους επαγγελματίες που μας στηρίζουν και αφ’ ετέρου να τηρήσουμε τους θεμελιώδεις κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

Η ανταμοιβή μας είναι η μεγάλη χαρά και η υπερηφάνεια μας όταν κατορθώνουμε να βοηθήσουμε ένα αγαπημένο  ζευγάρι να αποκτήσει οικογένεια. Έχουμε ευτυχώς γευθεί τέτοιες χαρές, γεγονός που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό.

Σήμερα το Σωματείο αριθμεί περίπου πεντακόσια εγγεγραμμένα μέλη, είναι μόνιμο μέλος της IFIPA, έχει επίσημο εκπρόσωπο στην Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται τακτικά στο τηλεοπτικό τοπίο, διαθέτει ενημερωτικές ιστοσελίδες και αναγνωρίζεται πλέον ως ο οργανισμός που αντιπροσωπεύει τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα και μεταφέρει τη φωνή τους διεθνώς. Πολύ σημαντική επιτυχία θεωρείτε και η συμμετοχή της αντιπροέδρου του σωματείου μας κας Αφροδίτης Αλεξοπούλου στον Πανευρωπαϊκό οργανισμό υπογονιμότητας «Fertility Europe». Η κ. Αλεξοπούλου  παρακολουθεί τις δράσεις του Ευρωπαϊκού οργανισμού επί σειρά ετών. Μας μεταφέρει τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα είναι η φωνή της Ελλάδος μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα έχει εκλεγεί στο Δ.Σ. του οργανισμού, πράγμα που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις διεκδικήσεις τόσο του σωματείου μας, όσο και των υπογόνιμων ζευγαριών που είναι μέλη μας.

Αυτά είναι κυρίως εκείνα που πετύχαμε μέχρι τώρα. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτά δεν είναι αρκετά και η νέα διοίκηση έχει σκοπό να αναπτύξει πολλές ακόμη δραστηριότητες. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια σημαντική καμπή, κυρίως για τους εξής δύο λόγους.

Πρώτος λόγος είναι ο  νόμος 3089, με τον οποίον ουσιαστικά αναγνωρίζεται επί τέλους η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην χώρα μας και προβλέπονται γενικές διαδικασίες στον Αστικό Κώδικα για πολλά θέματα, ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, ο κυρίως νόμος, 3305/2005  που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, είναι επιτέλους γεγονός. Ο νόμος αυτός  προβλέπει δύο σημαντικά για εμάς στοιχεία: την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και την θέσπιση μιας δημόσιας ελεγκτικής Αρχής. Αυτά είναι αιτήματα που έχουμε διατυπώσει επίσημα στην Πολιτεία από το 1996 και δικαιώθηκαν, διότι είναι δίκαια και διότι πραγματικά θα ανακουφίσουν δύο μεγάλες πληγές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα: την οικονομική αιμορραγία των ζευγαριών –γιατί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι πολυέξοδη– και την ανασφάλεια που αισθανόμαστε, επειδή στην χώρα μας η λειτουργία των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν ελεγχόταν από πουθενά μέχρι σήμερα. Ήμασταν καθημερινά αποδέκτες αυτής της μεγάλης αδικίας: κάποιοι να προσφεύγουν σε μια Μονάδα και να βρίσκουν εκεί άριστη αντιμετώπιση, ανθρωπιά και ενδιαφέρον, ενώ κάποιοι άλλοι να ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια, σε Μονάδες αμφίβολης επιστημονικής ποιότητας, χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς κανείς να τους προσέχει, όπου το μόνο ενδιαφέρον φαίνεται να είναι το οικονομικό κέρδος. Έχουμε επίγνωση του ότι πολλές μονάδες έχουν βελτιωθεί αισθητά, το βλέπουμε, το ζούμε. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλές Μονάδες που λειτουργούν χωρίς οργάνωση, χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό, χωρίς την στοιχειώδη στελέχωση από ιατρούς, εμβρυολόγους, ψυχολόγους και νοσηλευτές, ειδικά στην Ελληνική επαρχία. Η αντιδεοντολογική πρακτική ορισμένων πρέπει να ελεγχθεί και κάποτε να σταματήσει, κυρίως επειδή είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, αλλά επίσης επειδή δυσφημίζει αδίκως τους σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου, που επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.

Δεύτερος σημαντικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε σημαντική καμπή, είναι ότι χρειάζεται να διευρύνουμε κατά πολύ τις δραστηριότητες του σωματείου μας, για το καλό των μελών μας. Είναι προφανές ότι η εθελοντική προσφορά και η αλληλοβοήθεια έχουν όρια, τα οποία πολλοί από εμάς έχουμε υπερβεί. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Σωματείο φθάνει πια στην «κρίσιμη μάζα» μελών: από εδώ και στο εξής, χρειαζόμαστε επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς, πράγμα που θα μας δώσει την δυνατότητα να περάσουμε στην επόμενη ταχύτητα. Αυτό όμως προϋποθέτει την εξεύρεση πόρων, σε μέγεθος πρωτόγνωρο για το Σωματείο μας και παράλληλα την χρηστή διαχείρισή τους. Μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε ακόμη πολλά για τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα τού σήμερα.

Προοπτικές και σχέδια για το μέλλον

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ευθύνη να καταστρώσει τα σχέδια του Σωματείου για το μέλλον. Και πράγματι, το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλά. Ευτυχώς, παρατηρείται θεαματική βελτίωση τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας από πολλές θεραπευτικές ομάδες, τα ποσοστά επιτυχίας ανεβαίνουν, πλέον χρειάζονται λιγότερες προσπάθειες για την απόκτηση ενός παιδιού, αλλά αντίθετα ο υπογόνιμος πληθυσμός στην Ελλάδα αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι για αρκετά χρόνια ακόμη, η υπογονιμότητα θα αποτελεί εμπόδιο στην ευτυχία της δημιουργίας οικογένειας για πολλούς συνανθρώπους μας. Το Σωματείο μας έχει επομένως ευθύνη να συνεχίσει την πορεία του και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του. Οι στόχοι για το μέλλον είναι προσδιορισμένοι και σαφείς. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενημέρωση γιατί ακόμα και σήμερα, φτάνουν νέα ζευγάρια στα γραφεία μας που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά. Ετοιμάζουμε εγχειρίδια που θα λύσουν τις περισσότερες από τις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος που έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα. Δρομολογούμε διαδικασίες για δημιουργία «σχολής γονέων» με ενημέρωση των μελών δύο φορές το μήνα, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στα παλαιότερα μέλη που πέτυχαν το στόχο τους, αφού, όπως όλοι γνωρίζουμε, η γονεϊκή συμπεριφορά δεν αποτέλεσε ποτέ μάθημα της βασικής εκπαίδευσης. Έχουμε ήδη κάνει συμφωνίες με αξιόλογους παιδοψυχολόγους. Τέλος το σωματείο θα προβεί σύντομα σε συνεργασίες που θα φέρουν διάφορα οφέλη στα μέλη του.

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ» είναι, εδώ και πολλά χρόνια, ένας μόνιμος σύντροφος των ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά με ιατρική υποβοήθηση. Έχουμε γευθεί την χαρά των ανθρώπων που βοηθήσαμε κι αυτό μας δίνει δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν το έργο αυτό, επειδή είμαστε βέβαιοι ότι είναι χρήσιμο, ότι πιάνει τόπο, ότι πράγματι αποτελεί στήριγμα για εκείνους στους οποίους η φύση παίζει ένα τόσο σκληρό και άδικο παιχνίδι. Για να γίνουν και για άλλους τα δάκρυα της δυσκολίας, δάκρυα χαράς από το κλάμα του πολυπόθητου παιδιού. Για να στολίσουμε ακόμα περισσότερες ζωές με ροζ και γαλάζια χαμογελαστά μπαλόνια!!!