Η νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους. Η νηστεία είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να απαλλαγείτε από πνευματικά και σωματικά «βάρη».
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές επιλογές σε περίοδο νηστείας επιτρέπουν στο σώμα να κάψει τα λιποκύτταρα πιο αποτελεσματικά από τις συνηθισμένες μεθόδους δίαιτας.. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ουσιαστικό χάσιμο λίπους από το σώμα με υγιή τρόπο.

Ενισχύει το μεταβολισμό. Η νηστεία επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί, αφού δεν καταναλώνει πολλά πράγματα με αποτέλεσμα να ενισχύει το μεταβολισμό σας καίγοντας πιο αποτελεσματικά τις θερμίδες.

Νηστεία σημαίνει μακροζωία. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όσο λιγότερο κρέας τρώτε τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Η ουσία είναι ότι όσο λιγότερο τρώει κάποιος τόσο λιγότερο επιβαρύνει το πεπτικό του σύστημα. Συγκεκριμένα, τα όσπρια επιβαρύνουν λιγότερο τον οργανισμό από ότι το κόκκινο κρέας.

Η νηστεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες περιορίζεται σημαντικά οι φλεγμονές και τα καρκινικά κύτταρα. Στη φύση, για παράδειγμα όταν τα ζώα αρρωσταίνουν σταματούν την κατανάλωση τροφής και επικεντρώνονται κυρίως στην ξεκούραση.

Νηστεία για καθαρό δέρμα. Οι διατροφικές συνήθειες σε περίοδο νηστείας “καθαρίζουν” τον οργανισμό από όλες τις βλαβερές ουσίες, γίνεται αποτοξίνωση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο δέρμα. Η έλλειψη τροφών που οι περισσότεροι καταναλώνουμε καθημερινά και επιλογές όπως όσπρια και λαχανικά, βοηθούν τον οργανισμό ρυθμίσει τις λειτουργίες των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.