Σε όλους μας έχει τύχει, να βρισκόμαστε κάπου και ξαφνικά να αρχίσει όλος ο κόσμος μας να… γυρίζει. Τις περισσότερες φορές, σύμμαχός μας είναι μόνο η υπομονή, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κινήσεις οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τη ζάλη πιο γρήγορα.

Οι συχνότερες αιτίες

Η ζάλη μερικές φορές μπορεί να προέρχεται από το πεπτικό σύστημα και να οφείλεται σε κάποιο ερεθισμό του στομάχου, στην κατανάλωση κάποιας τροφής ή σε κάποιας μορφής ίωση. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία.

Η πτώση των επιπέδων του σακχάρου στον οργανισμό (υπογλυκαιμία) μπορεί να αποτελέσει, επίσης, αιτία ζαλάδας, η οποία ίσως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το «αίσθημα κρύου ιδρώτα» και οι τάσεις λιποθυμίας.

Επιπλέον, άτομα με ορθοστατική υπόταση μπορεί να αισθανθούν ζάλη, στην προσπάθειά τους να σηκωθούν απότομα από την καρέκλα ή τον καναπέ τους, ενώ ορισμένες φορές οι ζαλάδες μπορεί να οφείλονται σε κάποια μορφή αναιμίας, η οποία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Ζάλη μπορεί να προκληθεί και στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από αυχενικό καθώς ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται καλά. Τα αγγεία που περνάνε από τον αυχένα προς τον εγκέφαλο δεν μπορούν να παρέχουν επαρκή ποσότητα αίματος.

Τι να κάνετε

Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο βγείτε έξω στον καθαρό αέρα, αν νιώθετε ότι μπορείτε να περπατήσετε. Καλό θα ήταν να ζητήσετε από κάποιον να σας συνοδέψει.

Αφαιρέστε τη γραβάτα ή τη ζώνη σας και γενικότερα, τα ρούχα που σας στενεύουν και ξαπλώστε, τοποθετώντας τα πόδια σας λίγο πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα σας.

Πιείτε ένα χυμό, κατά προτίμηση με ζάχαρη για να σας τονώσει.
Μετρήσετε την πίεσή και τους σφυγμούς μου σας για να δείτε αν έχετε υπόταση.

Σε κάθε περίπτωση, αν η ζάλη επιμένει ή έχετε συχνά τέτοια επεισόδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί είναι πιθανό να χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος και παρακολουθείτε τακτικά την πίεσή σας.

Πηγαίνετε άμεσα στο γιατρό αν:

Η ζάλη εμφανίζεται ξαφνικά, συνοδευόμενη από μούδιασμα, πόνο στο στήθος, ή ταχυπαλμία.
Συνοδεύεται από προβλήματα στον λόγο, βουητό στα αυτιά ή κώφωση.
Η ζάλη συνοδεύεται από αίσθημα αστάθειας, καθώς μπορεί να αποτελεί παρενέργεια κάποιων φαρμάκων.

Ίλιγγος
Ο ίλιγγος είναι διαφορετικός από τη ζάλη. Είναι το ψευδές αίσθημα περιστροφής ή κίνησης του σώματος όταν αυτό είναι σταθερό και είναι πιθανό να σχετίζεται με πρόβλημα στο έσω αυτί. Δεν αποκλείεται με τον ίλιγγο να συνυπάρχει ναυτία, εμετός και αίσθημα φόβου. Οι κύριες αιτίες είναι η νόσος του Meniere, η λαβυρινθίτιδα, ορισμένα φάρμακα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

Αν και αποτελούν διαφορετικές παθήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις ο ίλιγγος εκδηλώνεται ή συνοδεύεται από ζάλη. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση του ιλίγγου απαιτεί εξειδικευμένο νευρο-ωτολογικό έλεγχο, για τον προσδιορισμό των αιτιών του και του ενδεδειγμένου τρόπου αντιμετώπισης.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν και συνήθως τα αίτια είναι «αθώα», τόσο ο ίλιγγος όσο και η ζάλη μπορεί να οφείλονται σε οργανικές παθήσεις, επομένως, σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή γιατρού είναι η ασφαλέστερη επιλογή.