Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τις βιταμίνες, τι μας προσφέρουν και πού θα τις βρεις, ώστε να μη λείψει καμία από τη διατροφή σου.

Βιταμίνη Α (Ρετινόλη, Β-καροτίνη): Δρα αντιοξειδωτικά στο σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, θεραπεύει δερματικές παθήσεις και βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθά να διακρίνουμε στο σκοτάδι. Σύμφωνα με το joytv τα συμπτώματα ανεπάρκειας είναι: αδυναμία της τρίχας και πτώση των μαλλιών, πιτυρίδα, ξηροδερμία αλλά και συχνή κόπωση. Τροφές που την περιέχουν: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό, κόκκινο κρέας, συκώτι, ψάρι, καρότο, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, βρώμη, κίτρινα φρούτα, βερίκοκα και πορτοκάλια. ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή): 800μg.

Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): Βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τον μυϊκό τόνο, ρυθμίζει την όρεξη και βοηθά στη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας, την θεραπεία καρδιακών παθήσεων και αναιμίας. Συμπτώματα ανεπάρκειας: κόπωση, νευρικές διαταραχές, νοητική σύγχυση και αστάθεια της καρδιάς. Τροφές που την περιέχουν: μαγιά, σιτάρι, μαύρο ρύζι, συκώτι, προϊόντα ολικής άμεσης, χοιρινό, πατάτες, όσπρια, θαλασσινά, αυγά και λαχανικά. ΣΗΠ:1,4μg.

Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): Απαραίτητη στην παραγωγή ενέργειας, προστατεύει την επιδερμίδα και ενισχύει την κυτταρική αναπνοή. Συντελεί στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και βοηθάει στις αθλητικές επιδόσεις. Συμπτώματα ανεπάρκειας: πληγές στις γωνίες του στόματος, δερματικές ενοχλήσεις και αναιμία. Τροφές που την περιέχουν: Συκώτι, λουκάνικο, αμύγδαλα, μανιτάρια, σολομός, μαγιά, αυγά και κυρίως γάλα. ΣΗΠ:1,6μg.

Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη, Νικοτινικό οξύ): Μεταξύ άλλων απαλλάσσει το σώμα από τοξίνες και προστατεύει από διάφορους παράγοντες μόλυνσης. Βοηθά στην κυτταρική αναπνοή, μειώνει την χοληστερόλη, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και βοηθά την πέψη. Συμπτώματα ανεπάρκειας: δερματικές διαταραχές, διάρροια, δυσπεψία, γενικευμένη κόπωση. Τροφές που την περιέχουν: Αράπικα φιστίκια, τόνος, συκώτι, μαγιά μπίρας, ξερά ροδάκινα, χοιρινή μπριζόλα, πουλερικά, ψάρι, εμπλουτισμένα δημητριακά, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά. ΣΗΠ:18μg.

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ): Αποτελεί φυσικό διουρητικό, αφομοιώνει πρωτεΐνες και λίπη και είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων. Προστατεύει από καρκίνο, ορισμένες μορφές στειρότητας, βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και είναι ευεργετική στην εμμηνόπαυση. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Κόπωση, εμετός, στομαχικές διαταραχές, μολύνσεις, μυϊκές κράμπες. Τροφές που την περιέχουν: άπαχα κρέατα, συκώτι, πέστροφες, ηλιόσποροι, καλαμπόκι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως. ΣΗΠ:6μg.

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη): Αποτελεί φυσικό διουρητικό, αφομοιώνει πρωτεΐνες και λίπη και είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων. Προστατεύει από καρκίνο, ορισμένες μορφές στειρότητας, βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και είναι ευεργετική στην εμμηνόπαυση. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Σπασμοί, δερματίτιδα, μυϊκή αδυναμία, δερματικές αμυχές, αναιμία. Τροφές που την περιέχουν: Μαγιά μπίρας, συκώτι, λάχανο, αυγά, πεπόνι, φυστίκια. ΣΗΠ:2.0μg.

Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη): Βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, κρατάει το επίπεδο του σακχάρου σε επιτρεπτά επίπεδα, δίνει ενέργεια για τα κύτταρα του εγκεφάλου και βοηθά για ένα υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Ναυτία, εμετός, κατάθλιψη, απώλεια μαλλιών, ξηρό φολιδωτό δέρμα. Τροφές που την περιέχουν: δημητριακά, μαγιά, συκώτι, κρόκος αυγού, καρύδια, μπανάνες, σαρδέλες. ΣΗΠ: 150μg.

Βιταμίνη Β9: (Φυλλικό οξύ): Μεταξύ άλλων βοηθάει στη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων και στη δημιουργία νέων κυττάρων. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Γαστρεντερικές διαταραχές, αναιμία, πληγές στα χείλη. Τροφές που την περιέχουν: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, μπιζέλια, ηλιόσποροι, φασόλια, ρεβίθια, φράουλες και φακές. ΣΗΠ:200μg.

Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη): Σημαντική για τη συγκέντρωση και τη μνήμη, προστατεύει από αλλεργιογόνα και τοξικά στοιχεία. Πιθανότατα προφυλάσσει από καρκίνο. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Αναιμία, νευρικότητα, κόπωση και σε κάποιες περιπτώσεις νευρίτιδα και εκφύλιση του μυαλού. Τροφές που την περιέχουν: Συκώτι, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, γάλα, θαλασσινά, γαρίδες, τυρί και αυγά. ΣΗΠ: 1,0μg.

Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ): Είναι ίσως η βιταμίνη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενώ συμμετέχει στη μετατροπή των θερμίδων σε ενέργεια και την απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη των ιώσεων και των κρυολογημάτων, έχει δράση φυσικού αντιισταμινικού και κρατά υγιή δόντια, μύες και οστά. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Πρησμένα ούλα ή αιμορραγία των ούλων, αργή ίαση πληγών, κόπωση, σκορβούτο, κατάθλιψη, αδυναμία, πόνους στις αρθρώσεις και κακή πέψη. Τροφές που την περιέχουν: Πορτοκάλια, βατόμουρα, ακτινίδια, μπρόκολα, ρόδια ,φρέσκα φρούτα. ΣΗΠ:70 μg (όμως καλό είναι να αυξάνεται αν κάποιος είναι καπνιστής ή περνάει κάποια ίωση).

Βιταμίνη D (Καλσιφερόλη): Προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι απαραίτητη για τα δόντια και τα οστά, αλλά και την ανανέωση των κυττάρων. Συμπτώματα ανεπάρκειας: ραχίτιδα και άλλες δυσπλασίες των οστών στα παιδιά, απώλεια ασβεστίου από τα οστά στους ενήλικες (συνήθως όταν η έκθεση στον ήλιο είναι σπάνια). Τροφές που την περιέχουν: Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η «Βιταμίνη του ήλιου» καθώς ο ήλιος βοηθά στη μετατροπή της προβιταμίνης που βρίσκεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν υπάρχει σε αφθονία σε τροφές. Μπορείς όμως να τη βρεις κυρίως στα γαλακτοκομικά, στο σκουμπρί και στα λιπαρά ψάρια. ΣΗΠ:5μg.

Βιταμίνη E (τοκοφερόλη): Θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας. Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Θεραπεύει προβλήματα στο δέρμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αποβολών. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Απώλεια μυών, νευρικές βλάβες, προβλήματα αναπαραγωγής, αναιμία. Τροφές που την περιέχουν: Ηλιέλαιο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σογιέλαιο, φυστικοβούτυρο, χέλι, ελαιόλαδο, καρύδια, πολύσπορα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. ΣΗΠ:10μg.

Βιταμίνη K (Φυλλοκινόνη): Βοηθά στην πήξη του αίματος και την επούλωση των τραυμάτων. Παίζει σημαντικό στη δομή των οστών, στη ζωτικότητα και την ηπατική λειτουργία. Συμπτώματα ανεπάρκειας: Αιμορραγικές διαταραχές στα νεογνά και όσους ακολουθούν θεραπείες αραίωσης του αίματος. Τροφές που την περιέχουν: Λάχανο τουρσί, πράσινο λάχανο, μαϊντανός, σπανάκι, μπρόκολο και γαλακτοκομικά προϊόντα. ΣΗΠ: δεν έχει καταχωρηθεί ακόμη Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.