Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δεν φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενδώσουν σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, σε σύγκριση με αυτές που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Η λοίμωξη από τον HPV είναι η πιο συχνά μεταδιδόμενη λοίμωξη στις ΗΠΑ, με περίπου 6,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

Δύο στελέχη του ιού, ο HPV 16 και ο HPV 18, είναι υπεύθυνα για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Ο HPV προκαλεί επίσης τα γεννητικά κονδυλώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο, στο πέος και στον πρωκτό.

Με την έγκριση του πρώτου εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης από HPV το 2005 και του δεύτερου το 2009, προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να προάγει επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Αν και οι παραπάνω ανησυχίες δεν επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει υπερερμηνεία των ευρημάτων.

Δεν πρέπει, δηλαδή, να αποκλειστεί η πιθανότητα ο εμβολιασμός κατά του HPV να οδηγήσει σε επισφαλή σεξουαλική συμπεριφορά, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά μόνο μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα ευρήματα αυτά μπορούν, ωστόσο, να καθησυχάσουν σε έναν βαθμό τις ανησυχίες τόσο των γονέων όσο και των επαγγελματιών υγείας.

Η μόλυνση από τον HPV είναι πολύ συχνή στα αγόρια και τα κορίτσια που δεν έχουν εμβολιασθεί και έχουν σεξουαλική δραστηριότητα. Εκτιμάται ότι το 24% των έφηβων κοριτσιών στις ΗΠΑ, ηλικίας 14-19 ετών, και το 45% των νεαρών γυναικών 20-25 χρόνων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Για αυτόν τον λόγο, οι προσπάθειες εμβολιασμού στοχεύουν στα κορίτσια που δεν είναι ακόμα σεξουαλικώς ενεργά και οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των εφήβων και νεαρών γυναικών ηλικίας 14-26 ετών με ένα από τα δύο διαθέσιμα εμβόλια (Cervarix, Gardasil). Η χρήση του Gardasil έχει εγκριθεί και για τα νεαρά αγόρια.

Στη μελέτη με στόχο τη διερεύνηση της ενδεχόμενης επίδρασης του εμβολιασμού στη σεξουαλική συμπεριφορά, οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα περισσότερων από 1.200 νέων γυναικών, 15 έως 24 ετών, οι οποίες συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη που εξέταζε ζητήματα σεξουαλικής κι αναπαραγωγικής υγείας σε εφήβους και νέους.

Βρέθηκε ότι το 30% των εφήβων και μόλις το 15% των νεαρών γυναικών είχαν εμβολιασθεί. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την επικέντρωση της προώθησης του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι νέες γυναίκες με ασφάλεια υγείας ήταν πιο πιθανό να έχουν κάνει το εμβόλιο.

Στα ερευνητικά δεδομένα όμως δεν περιλαμβάνονταν οι ηλικίες των νέων γυναικών κατά τον εμβολιασμό, καθώς επίσης δεν ήταν ξεκάθαρο εάν ο εμβολιασμός έλαβε χώρα πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Από τις σεξουαλικά ενεργές νεαρές γυναίκες όμως αυτές που είχαν εμβολιασθεί ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συστηματική χρήση του προφυλακτικού σε σύγκριση με αυτές που δεν είχαν εμβολιασθεί, ίσως επειδή οι γυναίκες οι οποίες, εκ των πραγμάτων, επιλέγουν την ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα είναι πιο πιθανό να εμβολιαστούν για την προστασία τους από τον HPV.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι επαγγελματίες υγείας αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα κορίτσια σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με τις συστάσεις, αλλά περιμένουν να το κάνουν αργότερα. Μπορεί να υπάρχει λογική στο να περιμένει κανείς να πλησιάσει η στιγμή που οι έφηβοι θα ξεκινήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές, υπάρχει όμως και ο φόβος να είναι μετά πολύ αργά για το εμβόλιο να δράσει.

Είναι πολύ σημαντικό οι ειδικοί να συστήνουν το εμβόλιο για την προστασία από τον HPV με το ίδιο σθένος που συστήνουν και τους άλλους εμβολιασμούς.