Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ο απαλός φωτισμός και η αργή, τζαζ μουσική μπορεί να ελαττώσει την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσει την ικανοποίηση από το φαγητό. Κι όμως, ναι, αυτό αποκάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, ανακάλυψαν πως όταν χαμηλώνουν τα φώτα και ο χώρος πλημμυρίζει από απαλή μουσική, οι λάτρεις των ταχυφαγείων (πρόχειρων φαγητών) τρώνε κατά 175 λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν τα φώτα είναι λαμπερά και η μουσική «δυνατή». Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως όταν γευματίζουμε σε ένα χαλαρό περιβάλλον, παραγγέλνουμε περισσότερο φαγητό.

Η μελέτη Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, χώρισαν ένα fast food στα δύο, αφήνοντας το ένα τμήμα του ως είχε και αλλάζοντας τον φωτισμό και τη μουσική υπόκρουση στο άλλο. Στη συνέχεια, κατέγραψαν τι και επί πόση ώρα έτρωγε σε κάθε τμήμα ομάδα εθελοντών, η οποία μετά το γεύμα βαθμολόγησε την ικανοποίηση που αποκόμισε από το φαγητό. Πριν αρχίσει η μελέτη, οι ερευνητές του Κορνέλ νόμιζαν ότι η χαλαρή ατμόσφαιρα θα έκανε τους εθελοντές να τρώνε επί περισσότερη ώρα και περισσότερο φαγητό. Με μεγάλη τους έκπληξη, όμως, διαπίστωσαν ότι παρότι έμειναν επί περισσότερη ώρα στη θέση τους, έφαγαν λιγότερο, ενώ είχαν μειωμένες πιθανότητες να σηκωθούν για να πάρουν κάτι ακόμα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Psychological Reports», η διαφορά έφτανε στο 18% των θερμίδων (775 έναντι των 949 θερμίδων που έτρωγαν στο μη τροποποιημένο τμήμα του fast food). Μολονότι, εξάλλου, είχαν φάει λιγότερο, έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην παράμετρο της ικανοποίησης από το φαγητό. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μπράιν Γουάνσινγκ, καθηγητή Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Κορνέλ, αποδίδουν τα ευρήματά τους στο ότι το χαλαρό περιβάλλον αποσπά λιγότερο την προσοχή μας από το φαγητό, κι έτσι το απολαμβάνουμε περισσότερο και συνειδητοποιούμε εγκαίρως ότι χορτάσαμε.

Μήπως σας παχαίνει το επάγγελμά σας;

Τα χειρότερα επαγγέλματα για τη σιλουέτα δεν είναι σεφ ή υπάλληλος γραφείου, αλλά προσωπικός βοηθός (personal assistant) της διοίκησης και μηχανικός, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. Ακολουθούν τα επαγγέλματα του δασκάλου, του νοσηλευτή, των τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και των νομικών. Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη βρετανική εταιρεία ευρέσεως εργασίας CareerBuilder, που ρώτησαν σχετικώς 3.700 εργαζόμενους. Τα πιο πάνω επαγγέλματα ήταν αυτά που συσχετίσθηκαν με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο σωματικό βάρος, ενώ αντιθέτως ως τα πιο «φιλικά» προς το βάρος επαγγέλματα απεδείχθη ότι είναι εργάτης σε εργοστάσιο και επιστήμονας.

Οι εθελοντές είπαν μεγάλο μερίδιο στην αύξηση του βάρους τους έπαιξε το ότι έτρωγαν συνεχώς πρόχειρα φαγητά, αφού δεν βρίσκονταν ποτέ στο σπίτι τους το μεσημέρι για να φάνε κανονικό φαγητό. Όσον αφορά την άσκηση, το 11% είπαν ότι δεν γυμνάζονται καθόλου, τρεις στους δέκα είπαν ότι γυμνάζονται «καμιά φορά», ενώ ο ένας στους δύο είπε ότι προσπαθεί να κάνει γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα.