Οι πλούσιοι αυτοί καρποί σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αποδεικνύεται πως χαλαρώνουν εσωτερικά την «επένδυση» των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Σε δοκιμή που έγινε στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας της Φλόριδας και στην οποία έλαβαν μέρος 60 μετα- εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με ήπια έως μετρίως υψηλή πίεση αίματος, τους δόθηκε είτε μια χούφτα από λιωμένες παγωμένες φράουλες, είτε ένα εικονικό φάρμακο μια φορά την εβδομάδα για διάστημα οκτώ εβδομάδων. Στο τέλος συγκρίθηκε η αρτηριακή τους πίεση σε σχέση με εκείνη πριν τη δοκιμή.

Σύμφωνα με το mother.gr, oι γυναίκες της μελέτης είχαν αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 130/85, αλλά και μικρότερη από 160. Πιο αυξημένη πίεση παρουσιάζεται συχνότερα μετά την εμμηνόπαυση, ίσως λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αύξησης του σωματικού βάρους.

Οι φράουλες, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με τη χαλάρωση του ενδοθηλίου, δηλαδή της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Μέσω της χαλάρωσης, υπάρχει διεύρυνση των αρτηριών και επομένως μείωση της πίεσης.

Η κατανάλωση φράουλας δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας, ενώ μπορεί να ευθύνεται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού που έχει στην επιφάνειά της. Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.

O καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Μάλιστα, χρησίμευαν στην παρασκευή φαρμάκων για τη διάρροια, χωνευτικών, λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για τα εγκαύματα, ενώ ο χυμός της χρησιμοποιούνταν στη λεύκανση των δοντιών.

Της έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. Θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν αναιμία και υπέρταση και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από ρευματισμούς και χολή.

Επιπλέον, περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας και επηρεάζει θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, επειδή είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος, χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, αφού τονώνει και κάνει πιο απαλή την επιδερμίδα.