Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, το να μην εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας μόνο κακό μπορεί να κάνει τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία. Όπως, φαίνεται έχει αντίκτυπο ακόμα και στο πόσο θα ζήσετε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, το να κρατάτε κακά κρυμμένα τα συναισθήματά σας έχτε κατά 1/3 περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε νέοι σε αντίθεση με εκείνους τους ανθρώπους που εκφράζουν πάντα το τι σκέφτονται .

Μια μελέτη στις ΗΠΑ από ειδικούς, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, δείχνει ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες αυξάνεται κατά περίπου 35% μεταξύ εκείνων που αδυνατούν να πουν πώς αισθάνονται.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις αιτίες θανάτου, ανακάλυψαν ότι οι κίνδυνοι αυξήθηκαν κατά 47% για την καρδιακή νόσο και 70% για τον καρκίνο .

Οι ερευνητές μελέτησαν 796 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 44 ετών καταγράφοντας στοιχεία πριν και μετά από 12 χρόνια. Όπως αποκαλύφθηκε, στο διάστημα αυτό 111 άτομα είχαν πεθάνει – ως επί το πλείστον από καρδιακή νόσο ή καρκίνο .

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν καταπιεί το θυμό τους, αντί να αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους. Ακόμα, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο .

Μια θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι στρέφονται στο αλκοόλ , τα τσιγάρα ή πρόχειρο φαγητό για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους .

Ένας άλλος λόγος είναι ότι το άγχος να κρατήσεις καλά κρυμμένα τα δυσάρεστα συναισθήματά σου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα , αυξάνοντας τον κίνδυνο των ασθενειών που συνδέονται με την κυτταρική βλάβη, όπως καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου .