Με τρομακτικό ρυθμό αυξάνονται οι δείκτες για τη συνηθέστερη αιτία της άνοιας, τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία χρόνια.

Η κακή διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης, καθώς συνδέεται με αύξηση της χοληστερόλης και πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Ο Δρ Γουίλιαμ Γκραντ από το ερευνητικό κέντρο SUNARC του Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο μιας νέας επισκόπησης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition, συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία σχετικά με τη διατροφή από 10 χώρες ώστε να εξερευνήσει τη σχέση των διατροφικών συνηθειών με τη συχνότητα του Αλτσχάιμερ. Οι χώρες με τις οποίες ασχολήθηκε είναι οι Βραζιλία, Χιλή, Κούβα, Αίγυπτος, Ινδία, Μογγολία, Νιγηρία, Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία από περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι το δυτικό πρότυπο διατροφής –κυρίως η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος– συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Γκραντ. Αντιθέτως, επισημαίνει ο ερευνητής, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με 50% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τη διατροφή δυτικού τύπου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γκραντ, η κλασική διατροφή δυτικού τύπου, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε γλυκά και πρόχειρο φαγητό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νευροεκφυλιστική νόσο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υπό μελέτη λαούς, δεδομένου ότι η διατροφή τους απέχει κατά πολύ από τα πρότυπα της μεσογειακής.

Ο Γκραντ επισημαίνει ότι η κυριότερη διατροφική παράμετρος που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, με τα αυγά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Από την άλλη, όπως αναφέρει το onmed, μια διατροφή πλούσια σε καρπούς και σπόρους, φρούτα, λαχανικά και ψάρι φαίνεται να δρα προστατευτικά ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Τέλος, και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ.