Οι δύσκολες μέρες του μήνα, όπως τις αποκαλούμε, ίσως και να μπορούν να γίνουν πιο εύκολες, αν προσέξουμε τη διατροφή μας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αυτό είναι εφικτό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ

1. Άφθονα φρούτα και λαχανικά, λόγω της αποβολής του πλεονάζοντος υγρού.

2. Κόκκινο κρέας και τροφές πλούσιες σε σίδηρο προς αποφυγή των συμπτωμάτων της αναιμίας.

3. Τροφές με υψηλή βιολογική αξία, σε συνδυασμό με πρωτεϊνη και υδατάνθρακες, (π.χ όσπρια με ρύζι, κρέας με ψωμί, γαλακτοκομικά με ψωμί) ώστε να προστατεύεται η μυϊκή μάζα και να μην επέλθει ο καταβολισμός (όταν ο οργανισμός αυξάνει τη δραστηριότητά του να παραγάγει ενέργεια για να μην ατροφήσουν οι μύες του).

4. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π .χ πορτοκάλι, πιπεριά, ακτινίδο, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι), ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου.

5. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 (π.χ συκώτι, βόειο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, εμπλουτισμένα δημητριακά).

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

1. Αλατισμένες και κορεσμένες λιπαρές τροφές (τηγανητά, προϊόντα fast food, burger, τυποποιημένα προϊόντα οπως κρουασάν, σοκολάτες) καθώς επίσης και αναψυκτικά, για την αποφυγή της κατακράτησης υγρών.

2. Καφέ, τσάι. Προκαλούν έντονη διούρηση και πιθανόν να απορρυθμίσουν την ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματος ή να εμφανίσουν υπογλυκαιμικά επεισόδια.

3. Τον συνδυασμό γαλακτοκομικών με κρέας, ώστε να αποφευχθεί και η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου.