Όσο πιο υγιεινά τρώμε στην καθημερινότητά μας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε  καλύτερη υγεία αλλά και νεανική φυσική εμφάνιση. Πολλές φορές, όμως, είναι δύσκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές μας και τελικά να τις τηρήσουμε.

Διαβάστε πως μπορείτε με απλά tips να κάνετε τα γεύματα σας περισσότερο υγιεινά εμπλουτίζοντάς τα με θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως να χάσουν τη γεύση τους.

Χρησιμοποιήστε αβοκάντο αντί για μαγιονέζα
Ξέρατε ότι μια κουταλιά της αγαπημένης σας μαγιονέζας μπορεί να περιέχει 100 θερμίδες και περίπου 9 γραμμάρια λίπους; Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε, λοιπόν, μια σαλάτα με αβγά, μια τονοσαλάτα, μια κοτοσαλάτα ή μια πράσινη σαλάτα στην οποία μέχρι τώρα η μαγιονέζα πρωταγωνιστούσε, προτιμήστε να δώσετε τη θέση της στο αβοκάντο. Μπορεί κι αυτό να περιέχει λιπαρά, αλλά εντάσσονται στα «καλά». Aν δεν είστε εξοικειωμένοι με το εξωτικό αυτό φρούτο, τότε δώστε μια ευκαιρία στο γιαούρτι και χρησιμοποιήστε το  για sauce στις σαλάτες σας.

Βάλτε ελαιόλαδο αντί για φυτικά έλαια
Αν χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.ο.κ. το σίγουρο είναι ότι τα γεύματά σας δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ο λόγος είναι ότι τα έλαια αυτά είναι επεξεργασμένα και το ζέσταμά τους σε υψηλές θερμοκρασίες κρίνεται επιβαρυντικό. Η καλύτερη λύση είναι η προτίμηση του ελαιολάδου, το οποίο και πιο υγιεινό είναι και συμπεριφέρεται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσθέστε μπαχαρικά αντί για αλάτι
Εάν θέλετε τα γεύματα σας να είναι γεμάτα νοστιμιά, προτιμήστε τα μπαχαρικά και αποφύγετε να πασπαλίζετε με αλάτι ή βούτυρο ,γιατί με αυτόν τον τρόπο προσθέτετε extra λίπος και νάτριο. Δοκιμάστε λοιπόν,  να δώσετε γεύση στα φαγητά σας  χρησιμοποιώντας  φρέσκα και αποξηραμένα βότανα όπως μαϊντανό, σκόρδο, βασιλικό, άνηθο και άλλα βότανα της αρεσκείας σας. Τέλος, μια καλή επιλογή για πλούσια σε γεύση γεύματα είναι τα αποξηραμένα φύκια και χόρτα.

Καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη
Οι λόγοι για να μειώσετε  ή ακόμα καλύτερα να «κόψετε» τη ζάχαρη είναι αμέτρητοι, αφού αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα σε διάφορα προβλήματα υγείας από το διαβήτη, μέχρι την οστεοπόρωση, τα νεφρά, το ασθενές ανοσοποιητικό, τη γήρανση κ.λπ. Για όλα τα παραπάνω, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσετε με στέβια ή μέλι όπου είναι δυνατόν, μετατρέποντας τα γεύματα και τα ροφήματά σας στις πιο υγιεινές εκδοχές τους.

Χρησιμοποιήστε περισσότερα λαχανικά στη μαγειρική σας
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ οι φυτικές τους ίνες κάνουν καλό και στην υγεία του εντέρου, αλλά και στη σιλουέτα. Όποτε βρείτε ευκαιρία, αρπάξτε τη και προσθέστε λαχανικά στο πιάτο σας συνοδεύοντας το κρέας ή το ψάρι αντικαθιστώντας π.χ. τις τηγανητές πατάτες και το λευκό ρύζι. Το μπρόκολο και οι πιπεριές είναι ό,τι πρέπει τώρα το χειμώνα λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, ενώ τα μανιτάρια θα σας χαρίσουν έξτρα πρωτεΐνη.

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο τραπέζι στην επεξεργασμένη μορφή τους, καθώς έτσι έχουν χάσει τις φυτικές τους ίνες και μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης αρτοσκευάσματα αλλά και τα μαύρα ζυμαρικά  που θα βοηθήσουν στην διατήρηση του βάρους σας, αφού οι φυτικές τους ίνες θα σας κρατήσουν χορτασμένους και μακριά από το τσιμπολόγημα. Παράλληλα η αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών θα ενισχύσει την υγεία του εντέρου σας.

Φάτε τυρί χαμηλών λιπαρών
Αν χρησιμοποιείτε συχνά τυρί στις συνταγές σας ή συνοδεύετε πάντα το γεύμα σας με λίγη φέτα, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας. Επιλέξτε τυριά με χαμηλά λιπαρά, προκειμένου να αποφύγετε μέρος από τα κορεσμένα λίπη και αντικαταστήστε τη φέτα με μυζήθρα ή ανθότυρο που έχουν λιγότερα λιπαρά και είναι σχεδόν ανάλατα, προστατεύοντας έτσι την καρδιά σας.