Οι καυτερές πιπεριές είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές που σας υπόσχονται σίγουρο αδυνάτισμα. Η καψαϊκίνη είναι μια χημική δραστική ουσία που εμπεριέχεται στις ξερές πιπεριές (τσίλι), στο πιπέρι Καγιέν και στα φυτά του είδους Capsicum. Είναι η ουσία που θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος. 

Δύο έρευνες, η μία από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και η άλλη από το Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα, αποδεικνύουν τις ευεργετικές ικανότητες της ουσίας στην εύκολη απώλεια βάρους αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού με επίκεντρο την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά. Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα οι καυτερές πιπεριές ωφελούν την καρδιά και έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν από την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο, την στεφανιαία νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η καψαϊκίνη βοηθάει τον οργανισμό να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης εμποδίζοντας την συσσώρευσή της στον οργανισμό, διεγείρει τη διάσπασή της και την αποβολή της με τα κόπρανα. Επίσης ελαττώνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αφήνοντας ταυτοχρόνως άθικτη την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. 
Η έρευνα των επιστημόνων της Ιντιάνα ανέδειξε τη σημασία της προσθήκης μικρής ποσότητας από πιπέρι Καγιέν (που είναι το πιπέρι σκόνη από τσίλι πιπεριές) στο φαγητό, αφού μειώνει τη λιγούρα και οδηγεί στην κατανάλωση μόνο των απαραίτητων θερμίδων για τον οργανισμό και την καύση των περιττών θερμίδων.