Τα τελευταία χρόνια, οι παγκόσμιοι φορείς υγείας έχουν εστιάσει στα είδη των λιπαρών που πρέπει να καταναλώνει ο πληθυσμός για να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Συγκεκριμένα προτείνουν χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιγότερο από 10% της συνολικής ενέργειας) και πιο αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών (6-11% της συνολικής ενέργειας).

Ποιος δεν ξέρει ότι είναι καλύτερο να προτιμά ελαιόλαδο και φυτική μαργαρίνη παρά αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο;

Ακολουθούμε όμως αυτές τις οδηγίες; Σε τι βαθμό;

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας σε 40 χώρες, παγκοσμίως, σχετικά με το είδος των προσλαμβανόμενων λιπαρών, κατέληξαν ότι στις 29 χώρες από τις 40 η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών είναι υψηλότερη από τη συνιστώμενη και στις 20 από τις 40 η πρόσληψη πολυακόρεστων χαμηλότερη από τη συνιστώμενη.

Με την Ελλάδα τι γίνεται; Τα κορεσμένα λιπαρά καλύπτουν κατά μέσο όρο το 13% των αναγκών στην Ελλάδα, με 8 στους 10 έλληνες να τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από αυτά που συστήνονται. Από την άλλη, τα πολυακόρεστα δίνουν το 6,6% της ενέργειας κατά μέσο όρο με 4 στους 10 Έλληνες να καταναλώνουν λιγότερα από αυτά που συστήνονται. Το σκηνικό είναι παρόμοιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά, με τα κορεσμένα λιπαρά ναι είναι περισσότερα από τα μονοακόρεστα.

Ενδιαφέρον επίσης εύρημα είναι ότι στις χώρες που η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ήταν μειωμένη, αυτά δεν αντικαθίστανται τις περισσότερες φορές με πολυακόρεστα, όπως προτείνεται για να έχουμε καρδιαγγειακά οφέλη.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι παρόλο που υπάρχει σχετική ενημέρωση, ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ακολουθεί τις οδηγίες σχετικά με το είδος των λιπαρών που καταναλώνει. Περισσότερες καμπάνιες, ίσως και πιο κατανοητές από τον πληθυσμό, πρέπει να λάβουν χώρα με σκοπό την εκπαίδευση, αλλά και πρακτικές λύσεις για την κατατόπιση του πληθυσμού σε σχέση με τα είδη των λιπαρών και τη σχέση τους με την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: http://blog.cookoo.gr/