Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα λιπαρά μπορούν να είναι σύμμαχοι για μια καλή υγεία; Ότι υπάρχουν τρόφιμα που πάνω από 20% της σύστασής τους αποτελούν οι λιπαρές ουσίες και ταυτόχρονα ενισχύουν την καρδιακή σας ευρωστία; Κι όμως! Υπάρχουν λιπαρές τροφές που «αγαπούν» την καρδιά σας, καθώς φαίνεται πως η συστηματική κατανάλωσή τους προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πώς είναι δυνατόν μια τροφή πλούσια σε λίπος να διατηρεί τόσο καλές σχέσεις με τον οργανισμό μας; Το μυστικό βρίσκεται στην ποιότητα!


Γνωριμία με τις κατηγορίες λιπαρών…

Μιας και δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα λιπαρά στο ίδιο καζάνι, αρχικά θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Απ’ τη μία, λοιπόν, υπάρχουν τα λιπαρά της τροφής, η κατανάλωση των οποίων σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Αναφερόμαστε στα λεγόμενα κορεσμένα και trans. Από την άλλη μεριά, τα τρόφιμα περιέχουν και άλλα είδη λιπαρών, των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με υγεία και ευεξία. Με ποιoν τρόπο; Δρώντας κυρίως καρδιοπροστατευτικά, αλλά και με διάφορους άλλους μηχανισμούς! Αναφερόμαστε στα πολυσυζητημένα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και στις φυτικές στερόλες, τα «καλά» λιπαρά των τροφίμων.


Ξηροί καρποί: Οι καρποί της καρδιάς…

Παρόλο που συχνά αποφεύγονται, λόγω των θερμίδων που προσδίδουν, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο! Λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν, θεωρούνται τροφή-θησαυρός, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται πως σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων. Μάλιστα, από τις πιο πρόσφατες έρευνες ενθαρρύνεται η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας ανάλατων ξηρών καρπών, καθώς φαίνεται πως επιδρούν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νόσων, συνεισφέροντας στη μακροζωία!


Αβοκάντο: Ένα ιδιαίτερο λαχανικό!

Αν και όχι τόσο δημοφιλές στη χώρα μας, το αβοκάντο προερχόμενο από το μακρινό Μεξικό, είναι από τα λίγα λαχανικά που περιέχει λιπαρές ουσίες. Αυτές, όμως ανήκουν στην ομάδα του «καλού» λίπους, προσφέροντας ποικίλα οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα ίδια που έχει και το ελαιόλαδο. Έχει φανεί, μάλιστα, πως τα άτομα που το καταναλώνουν φαίνεται πως έχουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και άλλων νοσημάτων.


«Παχιά» ψάρια: Σταθερή αξία!

Είναι πλέον γνωστή η θρεπτική δράση της κατανάλωσης ψαριού για την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού! Ειδικότερα, τα «παχιά» ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί) φαίνεται πως έχουν σημαντική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, προστατεύοντας από το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια. Πού οφείλεται η δράση τους; Μα φυσικά, στα πολυσυζητημένα Ω-3. Αυτά είναι τα λεγόμενα ιχθυέλαια, τα οποία αποτελούν μία υποκατηγορία των «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών.


Ελαιόλαδο για μακροζωία

Το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται συστάσεις! Το κατ’ εξοχήν ελληνικό παραδοσιακό έλαιο, όχι μόνο προσφέρει γεύση στα φαγητά, αλλά και προστασία στην καρδιά όσων το γεύονται! Λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών, η κατανάλωσή του βοηθάει τη χοληστερόλη του αίματος να παραμείνει σε σωστά επίπεδα, συμβάλλοντας έτσι στη σωστή καρδιακή λειτουργία και τη μακροζωία! Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ακόμη πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε θρεπτική σύσταση λιπαρών.


Ταχίνι: Η ευνοϊκή μας παράδοση!

Ένα παραδοσιακό τρόφιμο, που καταναλώνεται κατά κόρον στη νηστεία! Το ταχίνι δεν είναι τίποτε άλλο από τους αλεσμένουςσησαμόσπορους. Τοποθετείται στην κατηγορία του λίπους, μιας και πάνω από το μισό της σύστασής του αντιστοιχεί σε ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αποτελεί μία θρεπτική τροφή, που εκτός των άλλων δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.


Μαργαρίνη: Η καθημερινή σύμμαχος

Η μαργαρίνη, περιέχει κυρίως πολυακόρεστα – «καλά» λιπαρά, μιας και φτιάχνεται από κατάλληλα επιλεγμένα φυτικά έλαια, ενώ ανάλογα με το ποσοστό αυτών των ελαίων μπορείτε να βρείτε μαργαρίνη πιο πλούσια συγκεκριμένα σε ω3, για παράδειγμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μαργαρίνες, σύμφωνα με τις νέες μεθόδους παρασκευής, δεν περιέχουν καθόλου trans – «κακά» λιπαρά. Το γεγονός δε, ότι είναι καθημερινά στη διατροφή μας, καθιστά τη μαργαρίνη μία πολύ καλή σύμμαχο στην συνολική ημερήσια πρόσληψη καλών λιπαρών. Ψηλά στις προτιμήσεις όσων αναζητούν υγιεινές επιλογές τροφίμων είναι και η μαργαρίνη, εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες. Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι μειώνει αποτελεσματικά την «κακή» χοληστερόλη, κάτι που αποτελεί το Α και το Ω για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος!


Φυστικοβούτυρο: Θρεπτικό και μοναδικό!

Ένα διαφορετικό «βούτυρο»! Ενώ το ζωικό βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, το φυστικοβούτυρο περιέχει κατά 60% μονοακόρεστα λιπαρά, 25% πολυακόρεστα και το υπόλοιπο κορεσμένα λιπαρά. Ο πολτός ψημένων φυστικιών λοιπόν, το γνωστό φυστικοβούτυρο, αποτελεί επίσης μία τροφή, άριστη πηγή αντιοξειδωτικών. Κυρίως στην Αμερική και στην Αγγλία χρησιμοποιείται ευρέως, ενώ μπορείτε και εσείς να το έχετε σαν εναλλακτικό συστατικό διαφόρων σνακ, όπως τα κέικ και τα μπισκότα. Προτιμήστε το φυσικό φυστικοβούτυρο, που είναι ελεύθερο άλλων ελαίων!

Μέτρον άριστον!

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λιπαρά, ακόμη κι αν ανήκουν στην κατηγορία των «καλών», δεν παύουν να έχουν θερμίδες. Όπως όλες οι τροφές, εάν καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, συμβουλευόμενοι την καμπάνια: http://megethosmeridas.gr και κρατώντας πάντα το μέτρο! Για μια υγιή και δυνατή καρδιά!


Λιπαρά: Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς η λέξη λιπαρά είναι συνώνυμη του… πάχους. Είναι όμως όλα τα λιπαρά τόσο κακά για την υγεία και τη σιλουέτα μας, όσο συνηθίζουμε να πιστεύουμε; Η υπερβολική χρήση λιπαρών (ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών) μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Ταυτόχρονα όμως, είναι αδύνατον να ζήσουμε χωρίς καθόλου λιπαρά στη διατροφή μας μιας και αυτά αποτελούν απαραίτητα δομικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος.
Με τη νέα του καμπάνια «Λιπαρά… Δεν είναι αυτό που νομίζεις!», το medNutrition επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαταστήσει τη φήμη των λιπαρών, υπενθυμίζοντας ότι το μυστικό, τόσο για τα λιπαρά, όσο και για κάθε άλλο τρόφιμο είναι ένα: το μέτρο!

Γράφει η Εύα Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση www.meetthefats.gr