Σεξουαλική υγεία: Οι τροφές που σε απογειώνουν αλλα και σε «σκοτώνουν»

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, 07:44
Σεξουαλική υγεία: Οι τροφές που σε απογειώνουν αλλα και σε «σκοτώνουν»

 Η φράση «είμαστε ό,τι τρώμε» περιέχει μεγάλη σοφία καθώς περικλείει αλήθειες ακόμη και για τη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου. Η σεξουαλικότητά μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και οι διατροφικές μας συνήθειες. Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην προστασία και την ενίσχυση της σωματικής υγείας, κομμάτι της οποίας είναι και η σεξουαλική υγεία.

Οι βασικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής είναι η προτίμηση σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γενικότερα πρωτεΐνες που έχουν φυτική προέλευση. τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και «κακά» λιπαρά (τα κορεσμένα λίπη) είναι ωφέλιμο να περιορίζονται.

Τροφές οι οποίες έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φώσφορο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά καθώς και τροφές με ψευδάργυρο, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, τα στρείδια, τα μύδια, το κρέας, τα φουντούκια, τα καρύδια λειτουργούν ενισχυτικά στην ερωτική επιθυμία.

Προτιμήστε τα «καλά» λιπαρά. Τα «καλά» λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά προφυλάσσουν από την εμφάνιση καρδιαγγεικών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη, ασθένειες που «σκοτώνουν» τη σεξουαλική ζωή καθώς επιβαρύνουν την αγγειακή λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Τροφές οι οποίες περιέχουν μονοακόρεστα λίπη είναι το ελαιόλαδο, το σουσάμι, το ταχίνι, το αβοκάντο και τα καρύδια. Επίσης, τα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να περιορίζουν την κακή χοληστερίνη. Τα πολυακόρεστα περιέχονται σε τροφές, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το αραβοσιτέλαιο, το σπορέλαιο, τα αμύγδαλα κ.ά.

Αποφύγετε τα κακά λιπαρά. Στην κατηγορία των επιβλαβών λιπαρών περιλαμβάνονται τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά. Σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς επιφέρουν αύξηση της συνολικής και της «κακής» χοληστερίνης LDL. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στο ζωικό λίπος, την κρέμα γάλακτος, το αυγό και το βούτυρο. Τα trans λιπαρά υπάρχουν σε επεξεργασμένες τροφές, όπως η μαργαρίνη, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι έτοιμες ζύμες, τα μπισκότα, τα κρουασάν κ.ά.

Η συστηματική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα διάφορα γλυκά, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, που είναι ασθένειες «εχθροί» της σεξουαλικής λειτουργίας.

Επίσης, τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, τα τυριά, οι σάλτσες ζυμαρικών, οι έτοιμες σούπες, τα πατατάκια αυξάνουν τον κίνδυνο για υπέρταση. Η υπέρταση είναι η νόσος που βλάπτει σοβαρά την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και δυσχεραίνει τη λειτουργία των αγγείων σαμποτάροντας παράλληλα την σεξουαλική λειτουργία.

Scroll To Top