Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικές, αλλά ξέρατε ότι δεν είναι όλες οι ίνες ίδιες; Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες διαιτητικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, καθώς επίσης υπάρχουν και διαφορετικά είδη σε κάθε κατηγορία.

Ένα πολύ σημαντικό είδος είναι η β-γλυκάνη, η οποία είναι μια μορφή διαλυτής διαιτητικής ίνας που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της χοληστερόλης και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3g β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε όσους έχουν ήδη διαβήτη.

Οι β-γλυκάνες χρησιμοποιούνται επίσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ιδίως σε περιπτώσεις φορέων του ιού HΙV), για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για τη φυσική και συναισθηματική πίεση και για θεραπείες όπως η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία. Ακόμη, χρησιμοποιούνται για τα κρυολογήματα (κοινό κρυολόγημα), τη γρίπη των χοίρων Η1Ν1, για αλλεργίες, ηπατίτιδα, τη νόσο του Lyme, το άσθμα, για ελκώδης κολίτιδα και νόσο του Crohn, για ινομυαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η β-γλυκάνη βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, και γενικά θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Άτομα με παθήσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας, άσθμα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν με προσοχή τα συμπληρώματα β-γλυκάνης επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ήδη υπερδραστήριο.