Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται ασφάλεια όταν αφήνουν τα παιδιά στους παππούδες, αφού ξέρουν ότι θα βάλουν τα δυνατά τους για να φροντίσουν τα εγγόνια τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν και είναι σίγουρο πως τα παιδιά δεν θα μείνουν νηστικά, οι παππούδες μπορεί να ακούσια να βάλουν τα εγγόνια τους σε κίνδυνο, καθώς έχουν την τάση να πιστεύουν σε επίμονους μύθους που σχετίζονται με την υγεία ή να εφαρμόζουν κάθε λογής αναποτελεσματικά «γιατροσόφια».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 700 παππούδες και γιαγιάδες, από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορες πρακτικές ανατροφής των παιδιών ή τρόπους αντιμετώπισης τραυματισμών και άλλων ατυχημάτων.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας πέφτουν θύματα επίμονων μύθων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν σε ένα παιδί.

Για παράδειγμα, ποσοστό 13% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το βούτυρο επάνω σε ένα έγκαυμα βοηθά να επουλωθεί ταχύτερα (δεν ισχύει), ενώ το συντριπτικό 61% δήλωσαν ότι είναι καλύτερο μια πληγή να παραμένει εκτεθειμένη στον αέρα αντί να καλύπτεται με επίθεμα (αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης).

Σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν γνώριζε ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα στην κούνια τους (αυξημένος κίνδυνος για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου), ενώ τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ακόμη ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν παγωμένο μπάνιο εάν έχουν πυρετό (κίνδυνος υποθερμίας). Επίσης, ποσοστό 58% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ο πάγος βοηθά σε περίπτωση ήπιου εγκαύματος (κίνδυνος τραυματισμού του δέρματος).

«Αν και οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν σημαντική εμπειρία στην ανατροφή των παιδιών, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20-30 χρόνια» δηλώνει ο Άντριου Έιντσμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Οι κοντινοί συγγενείς, κυρίως οι παππούδες και οι γιαγιάδες, είναι το στήριγμα πολλών νέων γονέων και σαφώς η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Ωστόσο, με βάση τα νέα ευρήματα, για να αποφεύγουν τα χειρότερα καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό ή να απευθύνονται στον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν κάνουν μπέιμπι σίτινγκ!

Πηγή: onmed.gr