Όλο και πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο να καταναλώνετε μικρογεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και αυτή η συνήθεια μπορεί να σας οδηγήσει στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που επιβαρύνουν την υγεία σας. Στην πραγματικότητα όμως, η επιλογή του σωστού σνακ μπορεί να συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά. 


Διαβάστε παρακάτω τους μύθους που επικρατούν γύρω από την κατανάλωση των σνακ

Τα μικρογεύματα παχαίνουν…


Μία συνήθης άποψη είναι το τσιμπολόγημα παχαίνει και αυτή η αντίληψη οφείλεται κυρίως στο ότι έχει συνδεθεί με την κατανάλωση ανθυγιεινών και θερμιδογόνων τροφίμων. Στην πραγματικότητα, όμως, η σωστή και τακτική λήψη μικρογευμάτων μπορεί να συμβάλλει στην επαρκή λήψη θερμίδων κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα σνακ δε βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών


Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας σε παιδιά δημοτικού, έδειξε ότι η σωστή κατανάλωση μικρογευμάτων συνέβαλε στην επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης C κατά 15-20%, προσέφερε ενέργεια αλλά και σημαντικά ποσά πρωτεϊνών.


Τα σνακ δεν είναι απαραίτητα για τους ενήλικες 



Η κατανάλωση υγιεινών σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας δεν είναι απαραίτητη μόνο για τα παιδιά και τους εφήβους αλλά και για τους ενήλικες. Τις περισσότερες φορές τα κυρίως γεύματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα η σωστή επιλογή μικρογευμάτων να συμβάλλει στην καλύτερη οργανική και μεταβολική λειτουργία και κατ’ επέκταση, στην προαγωγή της υγείας του ατόμου. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν μελέτες που δείχνουν ότι η επαρκής καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου που επιτυγχάνεται και μέσω μικρογευμάτων κατά την ενήλικη ζωή, καθυστερεί την αποδόμηση των οστών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

Τα σνακ δεν τα προτιμούν οι αθλητές 



Η τακτική λήψη μικρών γευμάτων πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις προπονήσεις ή τους αγώνες, είναι σημαντική και ορίζει σε μεγάλο βαθμό την αθλητική απόδοση, τη μυϊκή λειτουργία και την οργανική υγεία του αθλητή.
Συμπερασματικά, η επιλογή του σωστού μικρογεύματος εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε ατόμου. Σε κάθε, όμως, περίπτωση θα πρέπει να είναι ένα υγιεινό τρόφιμο, που να είναι έχει ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών και να προσφέρει ενέργεια.