Κεράσια τα μαγικά! Αυτά τα μικροσκοπικά όλο γλύκα φρούτα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας – και όχι μόνον!

Με καταγωγή από την Κερασούντα της Μικράς Ασίας  απ’ όπου λέγεται ότι πήραν και  το όνομά τους, κόκκινα, τραγανά και ζουμερά  τα αγαπημένα  κεράσια έρχονται κάθε χρόνο στη ζωή μας από τα μέσα Μαΐου και κάνουν κάθε καλοκαίρι τα μαγικά τους για την ευεξία και την υγεία μας .

Η διατροφική τους – και όχι μόνον- αξία είναι μεγάλη ενώ πλεονεκτούν έναντι  των περισσότερων φρούτων και λαχανικών ως προς  το πόσο πλούσια είναι στα οφέλη τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιπλέον επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερες ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό, γεγονός που τα καθιστά έναν πολύτιμο θησαυρό. 


Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη τους για τον άνθρωπο;

Όνειρα γλυκά!

Αν υποφέρετε από αϋπνίες, πιείτε δύο ποτήρια χυμό κεράσι μέσα στην ημέρα και κοιμηθείτε χωρίς τη βοήθεια υπνωτικών. Τα κεράσια αυξάνουν την ποσότητα μελατονίνης στο αίμα, βοηθώντας μας να κοιμηθούμε ήρεμα και γλυκά.

Πονοκέφαλος; Όχι πια! 

Αν υποφέρετε από ημικρανίες ή πονοκεφάλους να τρώτε κεράσια, καθώς εμπεριέχουν βιοφλαβονοειδή και ανθοκυανίνη, δύο συστατικά με δράση παρόμοια με αυτήν της ασπιρίνης!

Ανεβασμένη πίεση; 

Ρυθμίστε την με την κατανάλωση κερασιών. Τα κεράσια είναι εξαιρετική πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενώ κρατούν  σε ισορροπία το νάτριο του σώματος αποτρέποντας την εμφάνιση υπέρτασης.

Τέλος οι πόνοι στους μυς!

Σε σχετική έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ  διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν χυμό κερασιού ο βαθμός του πόνου που παρουσίαζαν οι μύες μετά από  γυμναστική  ήταν σημαντικά μικρότερος.

Μειώνουν το ουρικό οξύ 

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ιατρικής του «Wood Johnson» Medical School, τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα. 

Μειώνουν τις συνέπειες από ένα λιπαρό φαγητό! 

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ προ διετίας. Το πείραμα έγινε σε ποντίκια που έτρωγαν σκόνη κερασιού αναμεμειγμένη με πολύ λιπαρές τροφές. Παρατηρήθηκε ότι τα συγκεκριμένα ποντίκια αύξησαν το βάρος και τον λιπώδη ιστό τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν σκόνη κερασιού. Παράλληλα, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους. 

Καταπολεμούν τους μυϊκούς πόνους

Αν μετά το γυμναστήριο, σας πονούν οι μύες και οι αρθρώσεις σας, τότε φάτε ένα μπολ κεράσια καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές και βοηθούν να αποκαταστηθούν οι μυϊκές βλάβες.

Επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης

Η μελατονίνη  που περιέχουν, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Δώστε λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπό σας τρώγοντας κεράσια!

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

 Αφενός δεν έχουν θερμίδες, αφετέρου πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια δεν έχουν περιττά κιλά και μειώνουν το κίνδυνο  καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη.

Τα παραπάνω οφέλη τα δίνουν όλες οι ποικιλίες κερασιών:  η κερασιά Ρουπκόβου, που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, η πετροκερασιά, με τα τραγανά και νόστιμα πετροκέρασα και η κερασιά των Βοδενών με τα μεγάλα και νόστιμα κεράσια αλλά και  η τραγανή Βόλου, η Ναπολέων,που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών και η φράουλα Βόλου.

Υπάρχει όμως μία ποικιλία κερασιών που δεν έχει απλά γεύση…