Σύμφωνα με νέα μελέτη Αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» η κατανάλωση 5 ή περισσότερων καφέδων την ημέρα επηρεάζει το συκώτι και ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας η αυξημένη κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2 κ.ά.)

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι Αυστραλοί επιστήμονες προσπάθησαν να αναλύσουν τις ουσίες-«προστάτες» του καρδιαγγειακού συστήματος που περιέχονται στον καφέ. Μια από αυτές είναι και το χλωρογενικό οξύ (CGA), που, σύμφωνα με ευρήματα, έχει προστατευτικές ιδιότητες κατά του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.

Μέσα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ – συμπεριλαμβανομένου και του καφέ χωρίς καφεΐνη – οδηγούσε στην προβληματική λειτουργία του συκωτιού η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.

«Σε ποσότητες αντίστοιχες με 5 ή 6 φλιτζάνια καφέ την μέρα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν αντίθετα με εκείνα προηγούμενων μελετών περί προστατευτικής δράσης του καφέ», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Βανς Μάθιους.

Από τις δοκιμές φάνηκε ότι όταν στα ποντίκια χορηγείτο δόση χλωρογενικού οξέος που αντιστοιχούσε σε πέντε ή έξι φλιτζάνια εκείνα εμφάνιζαν προβλήματα ως προς τη λειτουργία του συκωτιού, η οποία οδηγούσε σε μη φυσιολογική κατακράτηση λίπους εντός των κυττάρων.

Στην περίπτωση των παχύσαρκων τρωκτικών μάλιστα, η συγκεκριμένη δόση φάνηκε να ενισχύει την ανθεκτικότητα στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θετική επίδραση του καφέ στην υγεία μας εξαρτάται από τις δόσεις που καταναλώνουμε» υπογραμμίζει ο ειδικός.